Књижевна награда „Деспотица Ангелина Бранковић“ Ивану Негришорцу (проф. др Драгану Станићу)

Опште

У оквиру књижевне манифестације "Слово љубве" која ће се одржати 22. јуна у Банатском културном центру у Новом Милошеву биће уручена Књижевна награда "Деспотица Ангелина Бранковић" овогодишњем лауреату Ивану Негришорцу – проф. др Драгану Станићу, са Одсека за српску књижевност Филозофског факултета.

Иван Негришорац је награђен за књигу песама „Изложба облака: изабране и нове песме”, Фондација „Група север”, Нови Сад, 2017.

У образложењу се, поред осталог, наводи да је „Негришорац већ неколико деценија улази у ред најцењенијих савремених српских песника (...) а његове најновије песме показују да се стваралачка авантура сада креће у неколико различитих токова: наставља се песништво стављено у службу изражавања религиозних схватања, наставља се напор да се кроз говор лирских јунака каже нешто битно о српској култури и њеном карактеру, и даље се цртају детаљи топографије српске културе, и даље – јер реч је о изворном лирском односу – једна осетљива субјективност бележи свој доживљај, своје читање света као отворене књиге”.

Манифестација под именом „Слово љубве" и Књижевна награда „Деспотица Ангелина Бранковић" подсећају нас на мање познат део српске историје: период када је овај део Баната као и насеље Арача у близини Новог Милошева било у поседу српских деспота Стефана Лазаревића и Ђурђа Бранковића, као настављача немањићке традиције северно од Саве и Дунава.

Манифестација се одржава уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Фото: Дневник (Бранко Лучић)

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/38/ivan_negrisorac.jpg
Врх стране