Аријана Лубурић-Цвијановић

Аријана Лубурић-Цвијановић, ванредни професор

Контакт
Кабинет: 210
Број телефона: +38121459483
Е-адреса: alcvijanovic@ff.uns.ac.rs

Биографија
Основну школу „Ђорђе Натошевић“ и гимназију „Јован Јовановић Змај“ завршила је у Новом Саду. Дипломирала је на Филозофском факултету у Новом Саду, где је и магистрирала на тему Елементи фантастике у прози Салмана Руждија (2007) и докторирала на тему Карил Филипс, Џон Максвел Куци и Салман Ружди: проблем идентитета у постколонијалној прози (2012). Предаје књижевност на Филозофском факултету од 2002, прво као асистент, а потом као доцент од 2013. и ванредни професор од 2019. Чланке из савремене англофоне књижевности објављивала је у Србији, Црној Гори, Мађарској, Румунији, Турској, Уједињеном Краљевству и Сједињеним Америчким Државама, између осталог, у часописима Поља, Мостови, Култура, Critique: Studies in Contemporary Fiction i LIT: Literature Interpretation Theory. Поред научно-истраживачког и предавачког рада у области књижевности, радила је као сарадник центра за стране језике „Лингуа“, а као преводилац сарађивала је с издавачким кућама Геопоетика, Комико и Орфелин.

Наставни рад
Основне академске студије:
Енглеска књижевност 1
Енглеска књижевност 2
Англоамеричка кратка прича
Мастер академске студије:
Постколонијални романописци
Трансгресивна књижевност
Докторске академске студије:
Савремена космополитска проза

Научно-истраживачки рад
Савремена постколонијална, космополитска и трансгресивна проза на енглеском. Идентитет, другост, миграција, простор и место, род у постколонијалним контекстима, магијски реализам, нови књижевни космополитизам, облици трансгресије у књижевности и жанр трансгресивне књижевности.

Библиографија (избор)
Ruždi i more priča: Elementi fantastike u prozi Salmana Ruždija. Novi Sad: Matica srpska, 2007.

Insajder/autsajder: Identitet u savremenom postkolonijalnom romanu. Novi Sad: Filozofski fakultet, 2018.

“Salman Rushdie from Postmodernism and Postcolonialism to Cosmopolitanism: Toward a Global(ized) Literature?” Critique: Studies in Contemporary Fiction 57. 4 (2016): 433–447. (u koautorstvu sa dr Ninom Muždekom)

„Razuđenost naracije novog kosmopolitskog romana: Dejvid Mičel, Atlas oblaka.“ Kultura 149 (2015): 140–154.

 “’What appears is not what is’: Jeanette Winterson’s Art & Lies and The Passion.” Kultura 150 (2016): 115–135. (u koautorstvu sa dr Viktorijom Krombholc)

“’As classless as the common cold’: Migration and Humanitarian Failure in Caryl Phillips’s A Distant Shore.” LIT: Literature Interpretation Theory 29. 2 (2018): 114–128.

“Cosmopolitan Encounters in Shaun Tan’s The Arrival.” Current Topics in Language and Literature – An International Perspective. Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing (2018): 225–241.

Комплетна библиографија (пдф)

 

 

Врх стране