Дан матерњег језика (2016)

Поводом међународног Дана матерњег језика
21. фебруара
приредили смо изложбу књига

Матерњи језици у Војводини
који се изучавају на Филозофском факултету

коју организује
Библиотека Филозофског факултета

Изложбу су припремиле
Виолета Ракић и Татјана Малеташки

Генерална Скупштина Уједињених нација признала је резолуцијом, а УНЕСКО је 1999. године прогласио 21. фебруар ДАНОМ МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА у знак сећања на бангладешке студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану (данас Бангладешу) јер су протестовали будући да њихов матерњи језик није проглашен матерњим.

Матерњи језик део је културног идентитета народа, тачка препознавања, различитости али и толеранције и разумевања. Брига о матерњем језику је начин доказивања свести културне елите народа о властитом идентитету, али и веома осетЉиво место толеранције исте те елите према Другом.

Република Србија је 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима. На основу ове Повеље, мањинским језицима у Србији не прети опасност од изумирања, као што је то случај у неким другим деловима Европе и света. У Србији је регистровано више од 30 националних мањина (етничких група), а закони у области образовања посебан акцент придају осигуравању квалитета образовања деце припадника мањинских група.

На Филозофском факултету у Новом Саду изучавају се румунски, русински, словачки, мађарски и српски језик, као матерњи на одговарајућим студијским групама.

Изложбу можете погледати у
холу на првом спрата Филозофског факултета
до 15. марта 2016. године


Плакат

Врх стране