Dan maternjeg jezika (2016)

Povodom međunarodnog Dana maternjeg jezika
21. februara
priredili smo izložbu knjiga

Maternji jezici u Vojvodini
koji se izučavaju na Filozofskom fakultetu

koju organizuje
Biblioteka Filozofskog fakulteta

Izložbu su pripremile
Violeta Rakić i Tatjana Maletaški

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija priznala je rezolucijom, a UNESKO je 1999. godine proglasio 21. februar DANOM MATERNJEG JEZIKA u znak sećanja na bangladeške studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (danas Bangladešu) jer su protestovali budući da njihov maternji jezik nije proglašen maternjim.

Maternji jezik deo je kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti ali i tolerancije i razumevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svesti kulturne elite naroda o vlastitom identitetu, ali i veoma osetLjivo mesto tolerancije iste te elite prema Drugom.

Republika Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima. Na osnovu ove Povelje, manjinskim jezicima u Srbiji ne preti opasnost od izumiranja, kao što je to slučaj u nekim drugim delovima Evrope i sveta. U Srbiji je registrovano više od 30 nacionalnih manjina (etničkih grupa), a zakoni u oblasti obrazovanja poseban akcent pridaju osiguravanju kvaliteta obrazovanja dece pripadnika manjinskih grupa.

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu izučavaju se rumunski, rusinski, slovački, mađarski i srpski jezik, kao maternji na odgovarajućim studijskim grupama.

Izložbu možete pogledati u
holu na prvom sprata Filozofskog fakulteta
do 15. marta 2016. godine


Plakat

Vrh strane