Dva naučna skupa za dan Odseka za hungarologiju

Opšte

Odsek za hungarologiju za godišnjicu osnivanja (21. oktobar) ove godine obeležava nizom priredbi.

27. i 28. septembra 2023. godine održan je međunarodni naučni skup pod naslovom A minoritás poétikái III. („Poetike minoriteta III“), treći nastavak ciklusa konferencija pokrenutih na Odseku 2021. godine. U radu ovogodišnjeg skupa učestvovalo je dvadeset sedam predavača iz sedam zemalja. Tematika ovogodišnjeg skupa, kao i tematika prethodne dve konferencije, pored književnosti nacionalnih manjina obuhvatala je i dela nastala u emigraciji ili u okruženju društveno-socijalno izolovanih grupa.

Odsek za Hungarologiju je 17. oktobra po 31. put organizovao tradicionalni međunarodni naučni skup „Univerzitetski lingvistički dani. Komunikacija – Konceptualizacija – Funkcionalnost”. Na konferenciji pored strogo lingvističkih tema obrađivale se i tematske celine iz savremene književnosti. Predavači na skupu su eminentni naučnici, istraživači i doktoranti iz zemalje i šireg regiona.

Skup je otvorila prof. dr Eva Toldi a plenarnu sednicu je vodila predsednik organizacionog odbora skupa prof. dr Edita Andrić, posle čega je rad nastavljen po sekcijama.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/821/hungarologija_1m.png
  • /uploads/attachment/vest/821/hungarologija_2m.png
Vrh strane