Svečano otvaranje projekta „IDIOMATIC“ u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu

Opšte

Svečano otvaranje projekta „IDIOMATIC“ (Orijentacije identiteta i mentalno zdravlje kod adolescenata: Ispitivanje uloge bazičnih psiholoških potreba i kulture) realizovaće se u ponedeljak, 15. maja 2023. godine u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu (Multimedijalna sala II-13), sa početkom u 12 časova.

Projekat sprovodi Filozofski fakultet u Novom Sadu, u saradnji sa Fakultetom za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić. Rukovodilac projekta je prof. dr Veljko Jovanović, redovni profesor na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Osnovni cilj projekta je da doprinese razumevanju kako i zašto su sadržaji identiteta (aspekti kojima pridajemo različit značaj prilikom definisanja sebe, kao što su odnosi sa drugim ljudima, fizički izgled, lične vrednosti i osećanje pripadnosti zajednici) povezani sa mentalnim zdravljem i blagostanjem kod adolescenata.

Predviđeno trajanje projekta je dve godine. Sprovešće se longitudinalno istraživanje na reprezentativnom uzorku adolescenata iz Srbije i kroskulturno istraživanje, u kojem će učestvovati adolescenti iz više od deset zemalja sa pet kontinenata.

Glavni doprinos istraživanja se ogleda u razvoju naučno utemeljenih i kulturno osetljivih preporuka i smernica u oblasti unapređenja mentalnog zdravlja adolescenata.

Istraživanje se sprovodi uz podršku Fonda za nauku Republike Srbije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/734/Idiomatic_logo.png
Vrh strane