Dan maternjeg jezika, 21. februar

Vreme 21. februar 2023. 12:00

Na Filozofskom fakultetu će se u utorak, 21. 2. 2023. godine obeležiti Dan maternjeg jezika. Sa početkom u 12 časova, u sali 114, biće održane prezentacije maternjih jezika koji se govore u Srbiji, a studiraju na Filozofskom fakultetu. Na događaju će učestvovati predstavnici Odseka za hungarologiju, rumunistiku, rusinistiku, slovakistiku i srpsku lingvistiku.

Istom prilikom Biblioteka Filozofskog fakulteta priredila je onlajn izložbu posvećenu Rečniku jezičkih nedoumica Ivana Klajna.

Odsek za srpsku lingvistiku priredio je prezentaciju pod nazivom: JEZIČKI DINAMIZAM U SAVREMENOM SRPSKOM JEZIKU – STATUS I UPOTREBA NOVIJIH ANGLICIZAMA.

UNESKO je 1999. godine proglasio 21. februar DANOM MATERNJEG JEZIKA u znak sećanja na bangladeške studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (danas Bangladešu) jer su protestovali budući da njihov maternji jezik nije proglašen maternjim.

Republika Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima. Na osnovu ove Povelje, manjinskim jezicima u Srbiji ne preti opasnost od izumiranja, kao što je to slučaj u nekim drugim delovima Evrope i sveta. U Srbiji je registrovano više od 30 nacionalnih manjina (etničkih grupa), a zakoni u oblasti obrazovanja poseban akcent pridaju osiguravanju kvaliteta obrazovanja dece pripadnika manjinskih grupa. Osnovni cilj obeležavanja jeste da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i višejezičnosti.

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu izučavaju se rumunski, rusinski, slovački, mađarski i srpski jezik, kao maternji na odgovarajućim studijskim grupama, na svim nivoima studija.

 

Slike

  • /uploads/attachment/najava/259/dan_maternjeg_jezika_m.png
Vrh strane