Stručni i naučni boravak prof. dr Borisa Stojkovskog u Budimpešti

U periodu od 24. novembra do 1. decembra 2019. godine prof. dr Boris Stojkovski je bio u Budimpešti na stručnom i naučnom boravku. Tamo je uzeo učešće na međunarodnom naučnom skupu Byzanz und das Abendland-Byzance et l’Occident koji se po sedmi put održao u Budimpešti u organizaciji Centra Byzantium Kolegijuma Jožefa Etveša. Suorganizatori su bili Univerzitet u Renu, kao i Vizantološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti iz Beograda. U suorganizaciji skupa učešće su uzeli i Ambasada Grčke u Budimpešti, kao i tamošnji Francuski institut, Austrijski institut za kulturu i Italijanski institut za kulturu. Radi se o jednom od najznačajnijih naučnih skupova koji se, iz oblasti istorije, klasičnih nauka, istorije umetnosti, filologije, i drugih društveno-humanističkih nauka, organizuje u Mađarskoj i Centralnoj Evropi. Učesnici skupa bili su, pored Mađarske i Srbije, i iz Francuske, Nemačke, Austrije, Italije, Grčke, itd.

Na rečenom skupu je izlagao rad pod naslovom Some aspects of the foreign policy of Serbian despot Stefan Lazarević koji je prošao izuzetno zapaženo i izazvao živu naučnu diskusiju. Ovaj boravak i učešće na konferenciji iskorišćen je i za dalje jačanje veza sa rečenim Centrom Byzantium, sa kojim Filozofski fakultet i u okviru njega Centar za istorijska istraživanja Odseka za istoriju ima sporazum o saradnji. Uspostavljene su stručne i naučne veze i sa koleginicama i kolegama iz drugih ustanova, kao što je Univerzitet u Nantu, Austrijska akademija nauka, Univerzitet Loranda Etveša u Budimpešti, Nacionalni i kapodistrijski univerzitet iz Atine Univerzitet u Segedinu i druge.

Ovaj studijski i naučni boravak je takođe iskorišćen i za nastavak dalje uspešne saradnje sa predstavnicima Srba u Mađarskoj, posebno sa Srpskim institutom iz Budimpešte, sa kojim su dogovoreni i konkretni koraci u daljoj naučnoj saradnji. 


 
Vrh strane