Отворени хуманистички семинар: Тамара Станић - Књижевни текст у настави страног језика: предности и мане

Време14. март 2024. 12:00

Филозофски факултет
Отворени хуманистички семинар

Четвртак, 14. март, 12ч
Свечана сала (114) Филозофског факултета

асист. мср Тамара Станић

Књижевни текст у настави страног језика:  предности и мане

Настава страног језика је, како код нас тако и у целом свету, последњих деценија доживела многобројне промене а све у циљу осавремењивања наставног процеса али и јачања мотивације за усвајањем страних језика, књижевности и културе. Модернизација и осавремењивање наставе последњих деценија јављају се као императив у наставном процесу савременог друштва. Након дугогодишње доминације традиционалне методе у подучавању страног језика, која је развијала граматичко преводилачке компетенције, с почетка 20. века развија се потпуно нов приступ настави страног језика који на прво место истиче развијање и усвајање комуникативних вештина, кроз директан метод учења језика. Захтеви овакве савремене методе наглашавају значај практичне употребе језика маргинализујући књижевни текст и третирајући га као недовољно интересантним, модерним и комуникативним. Упркос значајним успесима и великим достигнућима, модерна глотодидактика скоро у потпуности занемарује књижевни текст фаворизујући новинске чланке, рекламне текстове, дуже или краће дијалошке форме и наставне садржаје који подстичу развој свакодневних комуникативних вештина говорног  језика.

Полазећи од претпоставке да је књижевни текст разноврстан и плодан извор дидактичког материјала, указујемо на значај употребе књижевног текста  за стварање, развој, напредовање и коначно стицање свих језичких, али и неопходних интеркултуралних компетенција. Такође, указаћемо и на одређене проблеме који се јављају у наставном процесу приликом имплементације књижевних одломака у настави страног језика, са посебним освртом на италијански језик, који се на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, као факултативни или обавезни изборни, подучава од 1978. године, а од пре две године, студенти га могу студирати и као први страни језик.

***

Мср Тамара Станић је асистент и Еразмус координатор на Одсеку за италијанске и ибероамеричке студије. Дипломирала је италијански језик и књижевност 2000. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду. При истом факултету је мастерирала 2010. године на тему „Оперска судбина Кавалерије Рустикане“. Добитница је стипендије за учествовање на семинару Савета Европе 2011. године у Риму под називом “Incontri, strade e percorsi a scuola: lingue, storie e tradizioni, nostre e degli altri, verso il traguardo di una Cittadinanza globale“. Након дугогодишњег искуства у настави италијанског језика, од 2016. године предаје на Филозофском факултету у Новом Саду, а од 2018. има звање асистента. Држи наставу на предмету Италијански језик. Коаутор је приручника за универзитетску наставу италијанског језика Nuova idea и аутор десетине научних чланака из области италијанског језика, књижевности и методике наставе.

Слике

  • /uploads/attachment/najava/339/italiano_m.png
Врх стране