„Zlatna knjiga Matice srpske” profesorki emeriti Ljiljani Pešikan Ljuštanović

Opšte

Biblioteka Matice srpske proslavila je svoj dan  28. aprila i tom prigodom uručena je i nagrada „Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske“ koja je ove godine pripala profesorki emeriti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Ljiljani Pešikan Ljuštanović, sa Odseka za srpsku književnost.

Akademska karijera prof. dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović u celosti je vezana za Filozofski fakultet u Novom Sadu, gde je doktorirala i dugi niz godina bila profesor Odseka za srpku književnost.  Značajno je i njeno angažovana u radu Matice srpske: kao članica Uredništva Zbornika za slavistiku Matice srpske, od 2000. do 2012. godine (od 2000. do 2009. godine bila je sekretar Uredništva); glavna i odgovorna je urednica Leksikona srpskih pisaca; te članica Upravnog odbora Matice srpske i sekretar Leksikografskog odeljenja Matice srpske (u dva mandata). Uz to, bila je i odgovorna urednica časopisa za pozorišnu umetnost Scena (1990-1994), te urednica edicija Sterijinog pozorja (1990-1994).

Žiri u sastavu dr Milan Micić, Ljiljana Klevernić i dr Zoran Đerić, odluku da ugledna srpska istoričarka književnosti, antologičarka i bibliografkinja dobije najznačajnije priznanje BMS doneo je jednoglasno.

Nagradu Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske čine povelja, plaketa, okrugli sto o delu dobitnika i zbornik radova s tog okruglog stola. Održavanje okruglog stola planirano je za novembar, dok su povelja i plaketa laureatkinji uručeni u sklopu obeležavanja Dana Biblioteke Matice srpske.

FOTO: eckermann.org.rs

Slike

  • /uploads/attachment/vest/544/LJPLJ_m.png
Vrh strane