Profesoru emeritusu Slavku Gordiću nagrada Fonda “Todor Manojlović”

Opšte

Nagrada Fonda “Todor Manojlović” za moderan umetnički senzibilitet dodeljena je za 2021. godinu profesoru emeritusu Filozofskog fakulteta sa Odseka za srpsku književnost, Slavku Gordiću,  piscu, književnom kritičaru i esejisti, uz obrazloženje da je njegovo delo i delovanje ostavilo dubok trag kako u savremenoj produkciji srpske književnosti, tako i u antologijskim izborima kojima se svojim kvalitetom preporučilo.

Profesor Gordić je 30. laureat nagrade za moderni umetnički senzibilitet, a svečano će mu biti uručena tokom narednih meseci, u Zrenjaninu, najavili su organizatori.

Fond “Todor Manojlović” osnovan je 1991. godine radi prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića (1883-1968), pesnika, dramskog pisca, esejiste, književnog i likovnog kritičara i prevodioca, koji je ostavio za sobom značajnu, ali nedovoljno istraženu zaostavštinu. Rođeni Bečkerečanin, a po opredeljenju građanin Evrope, Manojlović je zrelošću i širinom poznavanja moderne književnosti i umetnosti, uticao na obnovu srpske poezije još u vreme Prvog svetskog rata. Učestvovao je u zamahu koji je modernistički pokret dobio u posleratnom periodu. Pojava prve drame Manojlovića “Centrifugalni igrač” (1930) smatra se početkom moderne srpske drame.

Nagrada za moderan umetnički senzibilitet sastoji od novčanog iznosa, povelje i objavljivanja knjige laureata nagrade u ediciji “Feniks” Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”.

Čestitamo profesoru Gordiću!

(FOTO: B. Lučić)

Slike

  • /uploads/attachment/vest/540/Slavko_Gordic_m.png
Vrh strane