Poseta ambasadora Meksika Filozofskom fakultetu

Opšte

 

Povodom 75 godina diplomatskih odnosa Meksika i Jugoslavije/Srbije, u ponedeljak, 18. oktobra Njegova ekselencija Karlos Feliks Korona, ambasador Meksika u Srbiji, posetio je Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Tom prilikom, dekanica Fakulteta, prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, istakla je dugogodišnju uspešnu saradnju te visokoškolske institucije i meksičke ambasade, koja je realizovana kroz niz književnih, umetničkih i naučnih programa. Prodekan za međunarodnu saradnju, prof. dr Zoran Paunović, izrazio je interesovanje Fakulteta da u saradnji s Ambasadom organizuje događaje i aktivnosti iz svih domena koji bi bili zanimljivi novosadskim studentima. Prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Sabina Halupka Rešetar, istakla je značaj Univerziteta u Vojvodini, Srbiji i ovom delu Evrope, njegovu otvorenost za saradnju sa univerzitetima iz celog sveta, kao i Sporazum o saradnji sa Autonomnim univerzitetom u Meksiku i Erazmus projekat mobilnosti sa Univerzitetom u Verakrusu.

Njegova ekselencija Karlos Feliks Korona naglasio je da Meksiko i Srbija razvijaju diplomatske odnose već 75 godina u kontinuitetu, da je četiri meksička predsednika posetilo našu zemlju, te da je Josip Broz Tito dva puta boravio u Meksiku, uz brojne počasti. Ambasador je izrazio želju da se na nivou dve države formira ekspertski odbor, uz učešće predstavnika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji bi dalje razvijao akademsku i kulturnu saradnju, planirao zajedničke aktivosti, te spajao i razmenjivao profesore i studente. U tom pogledu, Iberoamerički centar Filozofskog fakulteta bi imao naročito značajnu ulogu, budući da je njegov osnovni cilj da kroz interdisciplinaran i inovativan pristup okuplja studente i istraživače svih društveno-humanističkih nauka, uspostavi konkretnu saradnju sa španskim i latinoameričkim univerzitetima, organizuje stručne i naučne događaje vezane za kulturološke, jezičke, istorijske, društvene i političke tokove iberoameričkog područja i bavi se složenim pitanjima tamošnjeg identiteta.

Podsetimo, Iberoamerički centar (CIBAM) je osnovan na Filozofskom fakultetu prošle godine i za godinu dana je realizovao onlajn preko dvadeset programa koji su okupili više od 2000 učesnika pod upravom dr Bojane Kovačević Petrović.

Fotografije: Isidora Gordić Fisković

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/465/foto_1_m.png
  • /uploads/attachment/vest/465/Foto_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/465/foto_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/465/Foto_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/465/foto_4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/465/Foto_5.jpg
Vrh strane