UNS PRVI PUT RANGIRAN U OBLASTI PSIHOLOGIJE NA TIMES HIGHER EDUCATION LISTI

Opšte

Univerzitet u Novom Sadu rangiran je na najnovijoj listi Times Higher Education (THE) najboljih univerziteta u svetu po oblastima (Times Higher Education World University Rankings by Subject), koja se odnosi na 2022. godinu. Rezultati rangiranja za sada su poznati za četiri oblasti, pri čemu je Univerzitet u Novom Sadu prvi put rangiran u okviru psihologije i nalazi se u grupi iznad 501. mesta kao jedini univerzitet iz Republike Srbije pozicioniran u toj naučnoj oblasti. Pored psihologije, UNS je rangiran i u ostale tri oblasti za koje su objavljeni rezultati, a u kojima je zadržao prošlogodišnje pozicije: kliničkih predmeta i zdravstva (iznad 601. mesta), nauka o živim sistemima (iznad 801. mesta) i fizičkih nauka (između 801. i 1000. mesta).

Rang lista po oblastima zasniva se na istim strogim indikatorima koji se koriste i za globalno rangiranje najboljih svetskih univerziteta Times Higher Education World University Rankings 2022, s tim da je metodologija za rangiranje po oblastima prilagođena karakteristikama konkretne naučne oblasti za koju je lista izrađena. Rang lista u oblasti fizičkih nauka obuhvata matematiku i statistiku, fiziku i astronomiju, hemiju, geologiju, nauke o životnoj sredini i pomorske nauke, a ovogodišnja lista uključila je 1.227 univerziteta. Rangiranje u oblasti kliničkih predmeta i zdravstva obuhvatilo je 925 univerziteta i odnosi se na medicinu, stomatologiju i druge oblasti u okviru zdravstva, dok nauke o živim sistemima obuhvataju poljoprivredu i šumarstvo, biološke nauke, veterinarske nauke i sportske nauke, a lista uključuje 972 univerziteta. U oblasti psihologije, rangirano je 568 vodećih univerziteta u disciplinama kao što su obrazovna, sportska, poslovna, klinička psihologija i psihologija životinja.

Times Higher Education rang lista predstavlja najveće svetsko rangiranje univerziteta, u čijem fokusu su istraživačko intenzivni univerziteti i njihova postignuća u obrazovanju, istraživanjima, transferu znanja i na međunarodnoj sceni. Najnovijim istraživanjem je obuhvaćeno više od 1.600 univerziteta iz 99 zemalja i teritorija. Za potrebe ovogodišnjeg rangiranja analizirano je više od 108 miliona citata iz preko 14,4 miliona istraživačkih publikacija, a prikupljeni su podaci o preko 2.100 institucija koje su učestvovale u istraživanju.

Univerzitet u Novom Sadu prvi put je pozicioniran na Times Higher Education (THE) listi najboljih univerziteta u svetu po oblastima (Times Higher Education World University Rankings by Subject) za 2021. godinu, kada je od ukupno 11 oblasti rangiran u okviru osam. Najnoviji rezultati, koji se odnose na 2022. godinu, za sada obuhvataju četiri oblasti, dok će rezultati za ostale oblasti biti objavljeni tokom oktobra i novembra tekuće godine. Globalni rang Univerziteta u Novom Sadu na Tajmsovoj listi za narednu godinu (Times Higher Education World University Rankings 2022) je iznad 1201. mesta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/452/UNS_vest_m.png
Vrh strane