Profesorki emeriti Mariji Kleut uručena „Zlatna knjiga Matice srpske“

Opšte

U Svečanoj sali Matice srpske  je profesorki emeriti Univerziteta u Novom Sadu, negdašnjoj dekanici i profesorki Filozofskog fakulteta, istoričarki književnosti, antologičarki i bibliografkinji dr Mariji Kleut uručena Nagrada „Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske“ za 2020. godinu.

Podsetimo, ovo priznanje ustanovljeno je povodom Dana BMS a dodeljuje se za doprinos razvoju bibliotekarstva i bibliografskog rada izuzetnog naučnika, književnika ili umetnika. Budući da lane, zbog pandemije, Dan Biblioteke Matice srpske nije obeležen, svečanost posvećena prošlogodišnjoj laureatkinji tek je sad upriličena. 

„Profesor emeritus dr Marija Kleut svojim naučnim tumačenjem usmene srpske književnosti i tradicionalne kulture postavila je nove istraživačke standarde, zahvatajući veliku i kompleksnu građu, objavljenu i rukopisnu, uvek u skladu sa savremenim kretanjima u evropskoj folkloristici. Pritom su posebno važna izučavanja predvukovskog perioda, građanske poezije i Vukovog dela u celosti”, navodi, uz podsećanje na više od 200 laureatkinih naučnih radova, žiri koji su tvorili akademik Miro Vuksanović, prof. emeritus dr Slavko Gordić i mr Dušica Grbić.

Upravnik BMS Selimir Radulović prilikom uručenja nagrad rekao je da „ugledna nagrada Biblioteke Matice srpske dolazi u ruke istinskog naučnika, pedagoga i čoveka.“

Integralni deo nagrade su okrugli sto o delu laureata i zbornik radova. Nažalost, kako epidemiološke prilike nisu dopustile održavanje okruglog stola, pozvani istraživači su poslali svoje priloge, koje su kao knjigu „Marija Kleut - sagledavanje konteksta” priredili prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović i Olivera Krivošić.

„Oni koji su pisali na teme kojima sam se sama bavila ili o nekima od mojih radova – dobro su me pročitali i možda suviše pohvalili. Verovatno je tako prilika zahtevala, iako bih im ja oprostila i da su bili malo kritičniji”, na sebi svojstven duhovit način zahvalila se prof. Marija Kleut, dodajući da su njena najbolja sabrana dela – njeni nekadašnji studenti i oni kojima je bila mentor.

Sagledavanje konteksta

U zborniku „Marija Kleut - sagledavanje konteksta” publikovani su radovi prof. dr Vere Vasić,  prof. dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović, dr Snežane Samardžije, dr Lidije Delić, dr Jasmine Jokić. dr Smiljane Đorđević Belić, dr Olivere Radulović, dr Vanje Barišić Joković, prof. dr Radoslava Erakovića, dr Dragoljuba Ž. Perića i Medise Kolaković. Po oceni urednice zbornika prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, on pokazuje dragocenu dimenziju rada profesorke Kleut, a to je traganje za jezikom kao sredstvom izražavanja, kao šifrom u kojoj se mnoge stvari, koje se tiču usmene književnosti, mogu naći i iščitati. „Mogu se samo nadati da je ovaj zbornik uspostavio koliko toliko dostojan dijalog sa njenim radom”, navela je prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović.    

Čestitamo profesorki Kleut!

M. Stajić  Foto: Dnevnik.rs
(Preuzeto sa sajta Dnevnik.rs

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/392/marija_kleut.jpg
  • /uploads/attachment/vest/392/marija_kleut_zbornik.png
Vrh strane