Prof. dr Dragan Prole dobitnik je Povelje “Radomira Konstantinovića”

Opšte

Prof. dr Dragan Prole, sa Odseka za filozofiju našeg Fakulteta, dobitnik je Povelje “Radomira Konstantinovića” koju ravnopravno deli sa drugim dobitnicima: Otom Tolnaijem, Borom Ćosićem, Filipom Davidom, Slavojem Žižekom, Ivanom Lovrenovićem, Ješom Denegrijem, Božom Koprivicom, Vlahom Bogišićem i Tomislavom Brlekom. Oni su jednoglasnom odlukom žirija za dodelu povelje "Radomir Konstantinović", dobitnici ovog priznanja za 2019. i 2020. godinu, a koje se dodeljuje povodom decenije od smrti istoimenog subotičkog književnika i filozofa.

Prole je dobitnik povelje za delo „Jednakost nejednakog. Fenomenologija i rane avangarde“, Tolnai za  „Skandal: izbor pesama 2001-2017“, Ćosić za „Dnevnik 2013-2020“, David za „Jesmo li čudovišta“, Žižek za „Kao lopov u noći. Kako misliti kapital“, , Lovrenović za „Putovi su, snovi li su“, Denegri za „Jedna moguća istorija umetnosti XX veka“, Koprivica za „Vježbanka Danilo Kiš“, Bogišić za „Nedovršeni Bogišićev Ustav i druga međuplemenska razmatranja“, a Brlek za „Tvrdi tekst. Uvid i nevid moderne hrvatske književnosti“.

Žiri, u čijem sastavu su bili prof. dr Vladimir Gvozden, dr Ivan Milenković i prof. dr Gojko Tešić, veruje da je „ovaj izbor autora antologijski po svemu, a ono što je najvažnije, jeste da su njihova ostvarenja deo konstantinovićevske tradicije modernosti na bivšim jugoslovenskim prostorima“.

Uz to, članovi žirija su predložili i da dobitnici ovog simboličkog, a važnog priznanja, zajedno sa dobitnicima istoimene nagrade iz prethodnih godina, budu učesnici simpozijuma koji će biti posvećen sveukupnom stvaralačkom opusu Radomira Konstantinovića.

Povelju „Radomir Konstantinović“ su, umesto istoimene nagrade dodeljivane prethodnih godina, a za koju u uslovima kovid epidemije nisu uspeli da osiguraju materijalna sredstva, utemeljlili Izvršni odbor manifestacije „Dani Radomira Konstantinovića“ i Gradska biblioteka Subotica, uvereni da će ona imati duboku simboličku vrednost, sa namerom da bude dodeljivana „jednom ili najviše dvojici autora najvrednijih književnih i filozofskih ostvarenja koja su, u estetsko-književnom i filozofsko-humanističkom smislu, na tragu poetike Radomira Konstantinovića“.

Žiri je, međutim, ovog puta doneo jednoglasnu odluku da se, izuzetno za 2019. i 2020. godinu, a povodom desetogodišnjice smrti Radomira Konstantinovića, dodeli - deset povelja.

Uručenje povelja prvobitno je bilo planirano za 27. mart, na rođendan Radomira Konstantinovića, ali je trenutna epidemiološka situacija pomerila datum dodele, o kojem će dobitnici i javnost naknadno biti obavešteni.

(Izvor: RTV)

Slike

  • /uploads/attachment/vest/383/Prole.jpg
  • /uploads/attachment/vest/383/Prole_Jednakost-Nejednakog.jpg
Vrh strane