Dan slovenske pismenosti - 24. maj

Filozofski fakultet tradicionalno obeležava Dan Ćirila i Metodija - Dan slovenske pismenosti, 24. maj.

Ovaj praznik je ustanovljen davne 1863. godine u Rusiji, povodom obeleževanja hiljadu godina moravske misije, a 24. maj je dan kada su Ćirilo i Metodije 863. godine posle svečanosti u čast obnove Carigrada krenuli na put u Moravsku. Ubrzo nakon Rusije su i ostale slovenske zemlje prihvatile ovaj praznik. Od 2019. godine, uz izmene i dopune Zakona o državnim praznicima, Dan slovenske pismenosti se smatra i državnim praznikom u Republici Srbiji.

Ove godine smo za svoje studente, kolege i prijatelje spremili predavanja u elektronskom obliku, kako bismo i u skladu sa merama zaštite od virusa COVID-19 ipak obeležili ovaj praznik od značaja za naš fakultet i zemlju.

- Sa Odseka za srpski jezik i lingvistiku u ponudi je prezentacija prof. dr Marine Kurešević - KA POČECIMA SLOVENSKE I SRPSKE  PISMENOSTI.

- Sa Odseka za rusinistiku u ponudi su:
predavanja
Lokativ u rusinskom jeziku
Nazivi godišnjih doba u rusinskom jeziku
prezentacija POČECI PISMENOSTI RUSINA U BAČKOJ I SREMU U HVIII I HIH VEKU, prof. dr Janka Ramača.

- Sa Odseka za slavistiku su dr Melina Panaotović i dr Lazar Milentijević priredili prezentaciju: Ruski pisci – reformatori ruskog književnog jezika.

- Sa Odseka za slovakistiku je dr Zuzana Tirova priredila prezentaciju Književnih jezika Slovaka.

Takođe, podsećamo na elektronsku izložbu naše biblioteke, Buđanovačko jevanđelje: rukopis iz 1548. godine, čije su autorke prof. dr Svetlana Tomin i mr Nataša Belić, upravnica Biblioteke, a koju možete pogledati OVDE.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/267/slove.jpg
Vrh strane