Mesec frankofonije na Filozofskom fakultetu

Opšte

Mart je mesec koji je tradicionalno u celom svetu posvećen frankofoniji, francuskom  jeziku, njegovoj lepoti, bogatstvu i raznovrsnosti. Odsek za Romanistiku i Frankofoni univerzitetski centar u Novom Sadu u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji pripremili su bogat program kojim će se i ove godine na Filozofskom fakultetu obeležiti Mesec frankofonije.

Frankofoni diktat

U utorak, 5. marta na Filozofskom fakultetu se organizuje 18. po redu takmičenje u Frankofonom diktatu (Dictée francophone), koje se ove godine održava u čak četiri grada Srbije istovremeno: u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Svi koji vole da se takmiče i žele da odmere svoje poznavanje pravopisa i gramatike francuskog jezika dobrodošli su na Filozofski fakultet u salu 102, 5. marta u 18 časova.  

Izložba knjiga Jednakost, komplementarnost, solidarnost

Povodom Meseca frankofonije, u Izložbenom holu na 1. spratu Filozofskog fakulteta u periodu od 8. do 29. marta biće postavljena izložba knjiga Jednakost, komplementarnost, solidarnost (Égalité, complémentarité, solidarité). Autor izložbe je Ilija Čanak, bibliotekar. 

Predavanje Ambasadorke Kanade u Srbiji

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena, 11. marta u 13.30 u Kino sali Filozofskog fakulteta Nj.E. gospođa Kati Čaba, ambasadorka Kanade u Srbiji, održaće predavanje na temu L’égalité entre les genres et le rôle des femmes en STIM – les priorités canadiennes et de la Francophonie (Rodna ravnopravnost i uloga žena u nauci kao prioriteti Kanade i frankofonije). Predavanje će se održati na francuskom jeziku uz obezbeđen simultani prevod na srpski jezik.

Izbor najboljeg studentskog rada iz francuske književnosti

U utorak, 19. marta u 13.30 u Svečanoj sali Fakulteta (114), Frankofoni univerzitetski centar proglasiće dva najbolja seminarska rada studenata Odseka za romanistiku Filozofskog Fakulteta u Novom Sadu iz oblasti francuske književnosti. Nagrađeni radovi dobiće novčanu nagradu iz fonda koji obezbeđuje AUF BECO (od skora DGECO).

Filmske projekcije

Ljubitelji francuske kinematografije imaće priliku da pogledaju tri filmska ostvarenja (Rabinov mačak, Profesor i Sećanja) 18, 19. i 21. marta. Projekcije su besplatne i održaće se u Kino sali Filozofskog fakulteta sa početkom u 18.30. Svi filmovi biće prikazani u originalnoj verziji sa titlovima na engleskom jeziku.

Ponedeljak, 18. mart u 18.30

RABINOV MAČAK / Le Chat du Rabbin (FRA, 2011, 100’)
Režija: Žoan Sfar, Antoan Delvo
Animirani film
Alžir, dvadesete godine dvadesetog veka. Rabin Sfar živi sa svojom kćerkom Zabijom, bučnim papagajem i mačkom. Jednog dana, mačka je pojela papagaja i tako dobila moć govora… da bi izgovarala same laži. Rabin želi da je se otarasi, ali mačka je ludo zaljubljena u svoju gospodaricu i spremna na sve da ostane u njenoj blizini.
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=nX7I2YLt73w

Utorak, 19. mart u 18.30

PROFESOR /  LES GRANDS ESPRITS (FRA, 2017, 106’)
Režija: Olivje Ajaš-Vidal
Komedija, drama
Fransoa Fuko je profesor književnosti u srednjoj školi „Anri IV“ u Parizu. Spletom okolnosti primoran je da prihvati posao u problematičnoj školi u pariskom predgrađu. Ubrzo shvata da nastavne metode koje je primenjivao kod motivisanih tinejdžera uopšte ne odgovaraju učenicima u “osetljivim” četvrtima.
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=9mAakrYlpvc

Četvrtak, 21. mart u 18.30

SEĆANJA / Les Souvenirs (FRA, 2015, 94’)
Režija : Žan-Pol Ruv
Komedija, drama
Romen ima 23 godine. Želeo bi da bude pisac, a u međuvremenu radi kao noćni čuvar u jednom hotelu. Njegov otac ima 62 godine. Odlazi u penziju i pravi se da ga to ne dotiče. Romenov cimer ima 24 godine. On misli samo na jedno: zavesti neku devojku, bilo koju i bilo kojim sredstvima. Njegova baka ima 85 godina. Živi u staračkom domu i pita se šta tu traži. Jednog dana, otac ga posećuje sav uspaničen. Baka je nestala. Pobegla. Romen kreće u potragu za njom, putem kojim ga vode sećanja…
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=82uoOdMHTac

Kviz znanja o frankofonom svetu

U petak, 22. marta u 12 časova, u Svečanoj sali Fakulteta (114), studenti Odseka za romanistiku će kroz kviz demonstrirati svoja znanja o frankofonom svetu. Svi zainteresovani su pozvani da bodre naše studente, kao i da sa njima odgovaraju na postavljena pitanja i tako provere svoja znanja. Za pobednike kviza pripremljene su prigodne nagrade.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/79/Frankofonija_2019.jpg
Vrh strane