Dani Argentine na FF: 8 - 10. novembar 2022.

Vreme 08. novembar 2022. 14:00

DANI ARGENTINE NA FILOZOFSKOM FAKULTETU UNIVERZITETA U NOVOM SADU
8-10. novembar 2022.

Organizatori:
Odsek za italijanske i iberoameričke studije, Ambasada Argentine u Srbiji, Iberoamerički centar FFUNS

 

Utorak, 8. novembar 2022. 14.00   
Hol Filozofskog fakulteta

OTVARANJE IZLOŽBE
ARGENTINA OČIMA SRPKINJE
Ljiljana Popović-Anđić
(1962-2019)

Tango,  biftek, fudbal, Patagonija, vodopadi Iguasu, Buenos Ajres,  Borhes, Maradona, Mesi, Fanđo, Kortasar, Papa Franja, Đenobili…reči koje svet prepoznaje kao ponosne  sinonime Argentine, samo su najpoznatiji simboli jedne nesagledive zemlj prema kojoj je Svevišnji bio posebno blagonaklon.

Od visova nadomak neba i nestvarnih boja Salte, Tukumana, Huhuja na krajnjem severu, preko užarene Mesopotamije prošarane lenjim rekama i vlažne pampe, najplodnije zemlje na planeti, pa do ledenih prostranstava Ognjene zemlje, treba leteti avionom dobrih osam sati da bi se stiglo s kraja na kraj Argentine - zemlje u kojoj “nema šta nema”. Nije čudo što je ova divna, nepregledna zemlja svojim stanovnicima utisnula posebnu idiosinkraziju građana sveta, gde sintagma “lonac za taljenje” nije tek puka fraza.

Argentina jeste svet u malom, ali nikako mali svet. Ta mešavina rasa i nacija što ponekad liči na galimatijas, doprinela je večitom preispitivanju pitanja šta čini suštinu argentinstva; ali je takođe učinila verodostojnom i uverljivom izreku da Argentina nije zemlja, nego stanje duha.

Tokom četvrt veka, takvim očima je posmatrala Argentinu pesnikinja, profesorka, književni prevodilac i umetnički fotograf Ljiljana Popović-Anđić. Živela je, radila i uživala u Buenos Ajresu od 1990. do 2018. godine kada se vratila u rodni Beograd. Osim knjiga, ploča, slika i trajnih prijateljstava, ponela je sa sobom nekoliko hiljada fotografija koje, više od razglednica turističke Argentine, nastoje da sastave vizuelni mozaik argentinske duše. Pregršt izloženih fotografija samo su početak tog putovanja.

Branko Anđić

Izložba „Argentina očima Srpkinje” je rezultat  bliske saradnje i prijateljstva ambasade Argentine, gospodina Branka Anđića i Iberoameričkog centra Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Izložba pruža jedinstvenu priliku da se divimo izuzetnoj strasti i fotografskom umeću Ljiljane Popović Anđić, koja je bila inspirisana životom i književnošću u Argentini, ispoljavajući ontološku potrebu da se umetnički izrazi kroz fotografiju i podeli svoje iskustvo, kako iz Buenos Ajresa, tako i iz drugih delova Argentine.

Izložbu će otvoriti Njegova Ekselencija Osvaldo Marsiko, ambasador Republike Argentine u Srbiji.


Utorak, 8. novembar 2022. 14.30   
Hol Filozofskog fakulteta

AKUSTIČNI KONCERT
NOVOSADSKI TANGO KVINTET

Vladimir Ćuković (violina)
Vladimir Jakovljević (gitara)
Fedor Ruškuc (kontrabas)
David Klem (klavir)
Dragana Kuzmanović (harmonika)

Novosadski tango kvintet okupio je muzičare koji su ranije sarađivali na različitim muzičkim projektima, sa željom da naprave tango ansambl po uzoru na čuveni Pjacolin sastav. Povod za osnivanje ansambla bio je upravo jubilej - 100 godina od rođenja planetarno popularnog argentinskog kompozitora Astora Pjacole, koji se 2021. godine obeležio u celom svetu.

Pomenuti ansambl čine muzičari koji iza sebe imaju izuzetnog (nacionalnog i internacionalnog ) iskustva prvenstveno u džez muzici ali i u ostalim muzičkim pravcima (klasična, pop,rok, etno) i po senzibilitetu podsećaju na muzičare koji su činili postavku čuvenog Pjacolinog kvinteta.

Program Novosadskog tango kvinteta obuhvata neka od najlepših dela Astora Pjacole originalno pisana za njegov kvintet a koja nisu toliko prisutna na domaćoj muzičkoj sceni:

1. Concierto para Quinteto
2. Escualo
3. Milonga del Angel
4. Estaciones Porteñas – Primavera Porteña
5. Retrato de Milton
6. Estaciones Porteñas - Verano Porteño
7. Soledad
8. Contrabajissimo
9. Mumuki

Sreda, 9. novembar 2022. 14.00   
Kino-sala Filozofskog fakulteta

Projekcija filma
EL HIJO DE LA NOVIA
(Son of the Bride, 2001)

Reditelj: Huan Hoce Kampanela (Juan José Campanella)

Film je nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji međunarodni film. Dobitnik je 37 nagrada.
Trajanje: 123'
Uloge: Ricardo Darín, Héctor Alterio, Norma Aleandro, Eduardo Blanco, Natalia Verbeke
Nezadovoljni 40-godišnjak, odvojen od porodice i bez dovoljno vremena za sopstvenu ćerku i devojku, mora da ponovo razmisli o svom životu kada njegov otac odluči da oženi njegovu majku koja boluje od Alchajmerove bolesti.
 

Četvrtak, 10. novembar 2022. 12.00   
Kino-sala Filozofskog fakulteta

Projekcija filma
EL AMOR MENOS PENSADO (An Unexpected Love)
(2018)
Reditelj: Huan Vera

Scenario: Huan Vera, Danijel Kuparo
Trajanje: 136'
Uloge: Rikardo Darin, Mersedes Moran, Klaudija Fontan, Andrea Pjetra, Luis Rubio, Žan Pijer Noer, Klaudija Lapako, Ćiko Novaro, Andres Hil, Norman Briski, Huan Minuhin, Gabrijel Korado, Andrea Politi
Markos i Ana su više od 25 godina u braku, ali oboje ulaze u egzistencijalnu krizu koja će ih dovesti do razvoda. Početak samačkog života se čini uzbudljivim i fascinantnim, ali ubrzo postaje monoton za nju, a košmaran za njega.


Četvrtak, 10. novembar 2022. 14.30   
Svečana sala (114) Filozofskog fakulteta

Projekcija filma

NUEVE REINAS (Nine Queens, 2000)
Reditelj: Fabijan Bjelinski (Fabián Bielinsky)

Film je nominovan za 28 nagrada, od kojih je osvojio 21.
Trajanje: 114'
Uloge: Ricardo Darin, Gaston Pauls, Graciela Tenenbaum
Dvojica sitnih prevaranata upoznaju se u pokušaju pljačke iste prodavnice. Iskusniji Markus angažuje Žuana i u nizu sitnih prevara uzajamno testiraju odvažnost i sposobnost.
Sticajem navodno slučajnih okolnosti dolaze do "posla" života i ulaze u komplikovanu akciju krađe i isporuke retkih i skupocenih maraka, među kolekcionarima poznatim kao "devet kraljica".


Četvrtak, 10. novembar 2022. 19.00   
Onlajn događaj (Zum)

ARGENTINSKA KNJIŽEVNOST NA SRPSKOM JEZIKU

Učesnici: prevodioci argentinskih romana, eseja i poezije na srpski jezik
Moderator: dr Bojana Kovačević Petrović

 

Slike

  • /uploads/attachment/najava/226/dani_Argentine_plakat.png
Vrh strane