EVROPSKI DAN JEZIKA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU, U PONEDELJAK, 26. 9. 2022. GODINE

Vreme 26. septembar 2022. 11:00

Kao i ranijih godina, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, i ove godine će obeležiti Evropski dan jezika 26. 9. 2022. godine u organizaciji Centra za jezike uz podršku partnerskih institucija:  Zmajevih dečjih igara, Francuskog instituta, EU info centra, Američkog kutka,  kao i drugih. Pored Centra za jezike, od centara aktivnih na Fakultetu biće prisutni i Centar za mađarski jezik, Centar za srpski jezik kao strani, te Konfucijev institut.

Obeležavanje Evropskog dana jezika temelji se na inicijativi Saveta Evrope od 2001. godine. Glavni ciljevi Evropskog dana jezika su ukazivanje na značaj učenja jezika, uvećanje broja jezika koji se uče, promocija doživotnog učenja, međukulturnog dijaloga i jezičkog i kulturološkog bogatstva Evrope.

Filozofski fakultet će Evropski dan jezika obeležiti sledećim aktivnostima:
Od 11 do 14 časova će ispred Fakulteta biti organizovana manifestacija „Ulica jezika”. Tokom manifestacije, posetioci će moći da posete mnogobrojne jezičke štandove sa interaktivnim sadržajem. Posetioci koje obave aktivnosti na svim štandovima imaju šansu da osvoje neku od nagrada u vidu knjiga, ulaznica i jezičkog materijala. Pored štandova jezičkih odseka i centara Filozofskog fakulteta, biće prisutni i štandovi pomenutih partnerskih institucija.

U 11 časova u Kino-sali Fakulteta biće održano predstavljanje bajki na različitim jezicima, koje su na srpski preveli profesori i studenti Filozofskog fakulteta u saradnji sa Zmajevim dečjim igrama.

U 12 časova će u Sali 114 biti svečano otvoren Lektorat za češki jezik. Lektorat se otvara na osnovu sporazuma između Fakulteta i Južnomoravskog centra za međunarodnu mobilnost iz Brna u Republici Češkoj, potpisanog u maju ove godine. Svečanosti će prisustvovati i Nj.E. Tomaš Kuhta, ambasador Republike Češke u Republici Srbiji.

U holu Fakulteta će povodom proslave biti predstavljena izložba posvećena rusinskom jeziku u organizaciji Biblioteke Filozofskog fakulteta i Odseka za rusinistiku, pod nazivom Izbor iz stvaralaštva rusinista (1982-2022).

Na Filozofskom fakultetu se uči i proučava blizu 30 jezika, a svi posetioci će imati priliku da kroz igru nauče ponešto novo o svakom od njih.

Ulaz je slobodan, a svi zainteresovani za jezike dobrodošli!

Slike

  • /uploads/attachment/najava/206/EDJ_2022_m.png
Vrh strane