U Ljubljani osnovan Lektorat za srpski jezik u saradnji sa FFUNS

Opšte

Prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekanica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, i prof. dr Mojca Šlamberger Brezer, dekanica Filozofskog fakulteta u Ljubljani, potpisale su ugovor o saradnji kojim je osnovan Lektorat za srpski jezik. Ugovor je potpisan u Ljubljani, 20. juna 2022. godine.

U pregovorima o osnivanju Lektorata su učestvovali i Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i nadamo se da će ovaj model poslužiti za rešavanje statusa lektorata za srpski jezik, književnost i kulturu i drugde u svetu, jer su to važne strateške pozicije za bavljenje kulturnom diplomatijom.

Prema ugovoru o osnivanju Lektorata, srpska strana izabraće lektora, a slovenačka ga odobriti, bez dodatnih izbornih procesa na Filološkom fakultetu u Ljubljani. Lektorat za srpski jezik osnovan je na četiri godine, nakon čega ugovorne strane mogu obnoviti ugovor.

Saradnja i po ovom pitanju dvaju fakulteta je posve prirodna jer se na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani već tradicionalno decenijama izučava i srpska književnost i srpski jezik, a na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu se takođe dugo izučavaju i slovenački jezik i slovenačka književnost i imamo izvrsne stručnjake i poznavaoce slovenačkog jezika, književnosti i kulture, kao i odličnu višedecenijsku saradnju sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani. O tome svedoče brojni zajednički projekti od ranije, ali i tekući projekti kao i razmene studenata i nastavnika u okviru programa Erazmus + i Cepusa, kao i bilateralnih sporazuma.

Prilikom potpisivanja ugovora, dekanica Živančević Sekeruš je predstavila Međunarodnu letnju školu srpskog jezika, kulture i istorije koja se svake godine održava na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a ove godine će se održati od 16.jula do 7. avgusta.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/578/Potpisivanje_ugovora_m.png
  • /uploads/attachment/vest/578/Potpisivanje_ugovora.jpg
  • /uploads/attachment/vest/578/Lektorat_rukovanje_dekanki.jpg
  • /uploads/attachment/vest/578/D80_0311.jpg
Vrh strane