У Љубљани основан Лекторат за српски језик у сарадњи са ФФУНС

Опште

Проф. др Ивана Живанчевић Секеруш, деканица Филозофског факултета у Новом Саду, и проф. др Мојца Шламбергер Брезер, деканица Филозофског факултета у Љубљани, потписале су уговор о сарадњи којим је основан Лекторат за српски језик. Уговор је потписан у Љубљани, 20. јуна 2022. године.

У преговорима о оснивању Лектората су учествовали и Министарство иностраних послова и Министарство просвете, науке и технолошког развоја и надамо се да ће овај модел послужити за решавање статуса лектората за српски језик, књижевност и културу и другде у свету, јер су то важне стратешке позиције за бављење културном дипломатијом.

Према уговору о оснивању Лектората, српска страна изабраће лектора, а словеначка га одобрити, без додатних изборних процеса на Филолошком факултету у Љубљани. Лекторат за српски језик основан је на четири године, након чега уговорне стране могу обновити уговор.

Сарадња и по овом питању двају факултета је посве природна јер се на Филозофском факултету Универзитета у Љубљани већ традиционално деценијама изучава и српска књижевност и српски језик, а на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду се такође дуго изучавају и словеначки језик и словеначка књижевност и имамо изврсне стручњаке и познаваоце словеначког језика, књижевности и културе, као и одличну вишедеценијску сарадњу са Филозофским факултетом Универзитета у Љубљани. О томе сведоче бројни заједнички пројекти од раније, али и текући пројекти као и размене студената и наставника у оквиру програма Еразмус + и Цепуса, као и билатералних споразума.

Приликом потписивања уговора, деканица Живанчевић Секеруш је представила Међународну летњу школу српског језика, културе и историје која се сваке године одржава на Филозофском факултету у Новом Саду, а ове године ће се одржати од 16.јула до 7. августа.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/578/Potpisivanje_ugovora_m.png
  • /uploads/attachment/vest/578/Potpisivanje_ugovora.jpg
  • /uploads/attachment/vest/578/Lektorat_rukovanje_dekanki.jpg
  • /uploads/attachment/vest/578/D80_0311.jpg
Врх стране