Огласна табла

14.11.2019.
Центар за историјска истраживања Одсека за историју Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду у суорганизацији са Епархијом бачком, односно црквеном општином Бачка Паланка, организовао је у Бачкој Паланци 2. и 3. новембра 2019. године међународни научни скуп Епархија бачка у осмовековној историји Српске православне цркве.

На скупу су били присутни представници укупно 18 научних и културних институција. Пленарно предавање одржала је проф. др Ана Кречмер са Универзитета у Бечу. Окупљене су поздравили др Марко Николић, заменик директора Управе за вере при Министарству правде Владе Републике Србије, затим Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, информисање и односе са верским заједницама, те заменик председника општине Бачка Паланка, Александар Борковић, затим архијерејски намесник бачкопаланачки протојереј Бране Миловац и Његово преосвештенство епископ бачки др Иринеј Буловић, који је истакао намеру да се настави даља научна сарадња са Филозофским факултетом у Новом Саду.

Галерија

9.11.2019.
Делегација Одсека за историју, која је боравила на истраживању за потребе пројекта, током неколико дана у Атини (3-8.11.2019), имала је више састанака са колегама са Института за историјска истраживања. Колеге проф. др Горан Васин и доц др Ненад Нинковић присуствовали су предавању и радионици на позив најпознатијег стручњака за Историју Балкана и Православне цркве проф. др Пасхалиса М Китромилидеса.

Галерија

8.11.2019.
Предавање Серђа Кортезинија "One day we must meet": The Challenges of Modern Italian Art and Architecture in America (1933-1941)

У уторак 12. новембра 2019. у 15 часова у Семинару за историју (сала 301) професор Серђо Кортезини са Универзитета у Пизи, као гостујући предавач на Одсеку за историју одржаће предавање на тему:

"One day we must meet": The Challenges of Modern Italian Art and Architecture in America (1933-1941)

Проф. др Серђо Кортезини предаје историју модерне и савремене уметности на Универзитету у Пизи. Објавио је велики број научних радова, међу којима је и монографија о улози уметничког стваралаштва италијанских аутора у америчко-италијанским дипломатским односима током тридесетих година ХХ века (2018).

30.10.2019.
Промоција књиге Стара Србија и Албанија, Иван Стјепанович Јастербов, 29. октобар у 11.00 сати.

Галерија

21.10.2019.
У организацији Одсека за историју одржаће се од 23. до 25. октобра 2019. на Филозофском факултету Mеђународна научна конференција На путу ка провинцији: Промена односа између државе и малог животног простора на подручју средњег Подунавља (1718-1918).

Емеритус проф. др Харалд Хеппнер са Универзитета у Грацу одржаће пленарно предавање на тему The struggle for commonness within the Habsburg Monarchy 23. октобра са почетком у 17:15 у кино сали.

Књига резимеа (пдф)
Галерија

18.10.2019.
Проф. др Светозар Бошков са Одсека за историју Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду добитник је Октобарске награде за 2019. годину за постигнуте резултате у области научне и културне делатности. Октобарска награда у виду златне значке је највеће признање које додељује Општина Бачка Паланка за појединце и колективе. Свечана додела признања биће организована 20. октобра у хотелу "Фонтана" у Бачкој Паланци.

17.10.2019.
На иницијативу Одсека за историју Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду и Институт за савремену историју из Београда потписали су протокол о научној сарадњи у четвртак, 10. октобра 2019. године.
Протоколом се предвиђа заједничко вођење пројеката, коорганизовање научних скупова, заједничке публикације, међусобно организовање предавања по позиву, учешћа  у комисијама за одбрану докторских радова, као и да ће сарадници Института и  наставници Одсека за историју Филозофског факултета по потреби обављати коменторски рад.
Институт за савремену историју представљао је проф. др Предраг Марковић, директор, др Коста Николић, научни саветник и заменик председника Управног одбора, и др Драгомир Бонџић, научни саветник и главни одговорни уредник часописа Историја 20. века. Факултет је представљала проф. др. Ивана Живанчевић Секеруш, декан, док су у име Одсека за историју присуствовали проф. др Иван Јордовић, шеф Одсека, проф. др Слободан Бјелица и проф. др Биљана Шимуновић Бешлин.

Врх стране