Oglasna tabla

03.12.2019.

U periodu od 24. novembra do 1. decembra 2019. godine prof. dr Boris Stojkovski je bio u Budimpešti na stručnom i naučnom boravku. Tamo je uzeo učešće na međunarodnom naučnom skupu Byzanz und das Abendland-Byzance et l’Occident koji se po sedmi put održao u Budimpešti u organizaciji Centra Byzantium Kolegijuma Jožefa Etveša. Suorganizatori su bili Univerzitet u Renu, kao i Vizantološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti iz Beograda. U suorganizaciji skupa učešće su uzeli i Ambasada Grčke u Budimpešti, kao i tamošnji Francuski institut, Austrijski institut za kulturu i Italijanski institut za kulturu. Radi se o jednom od najznačajnijih naučnih skupova koji se, iz oblasti istorije, klasičnih nauka, istorije umetnosti, filologije, i drugih društveno-humanističkih nauka, organizuje u Mađarskoj i Centralnoj Evropi. Učesnici skupa bili su, pored Mađarske i Srbije, i iz Francuske, Nemačke, Austrije, Italije, Grčke, itd.

Na rečenom skupu je izlagao rad pod naslovom Some aspects of the foreign policy of Serbian despot Stefan Lazarević koji je prošao izuzetno zapaženo i izazvao živu naučnu diskusiju. Ovaj boravak i učešće na konferenciji iskorišćen je i za dalje jačanje veza sa rečenim Centrom Byzantium, sa kojim Filozofski fakultet i u okviru njega Centar za istorijska istraživanja Odseka za istoriju ima sporazum o saradnji. Uspostavljene su stručne i naučne veze i sa koleginicama i kolegama iz drugih ustanova, kao što je Univerzitet u Nantu, Austrijska akademija nauka, Univerzitet Loranda Etveša u Budimpešti, Nacionalni i kapodistrijski univerzitet iz Atine Univerzitet u Segedinu i druge.

Ovaj studijski i naučni boravak je takođe iskorišćen i za nastavak dalje uspešne saradnje sa predstavnicima Srba u Mađarskoj, posebno sa Srpskim institutom iz Budimpešte, sa kojim su dogovoreni i konkretni koraci u daljoj naučnoj saradnji. 


 

02.12.2019.

OKRUGLI STO
65+100: JUBILEJI FILOZOFSKOG FAKULTETA U NOVOM SADU I FILOZOFSKOG FAKULTETA U LJUBLJANI

Izveštaj (pdf)

22.11.2019.

OKRUGLI STO
65+100: JUBILEJI FILOZOFSKOG FAKULTETA U NOVOM SADU I FILOZOFSKOG FAKULTETA U LJUBLJANI

Ponedeljak, 25. novembar 2019. u 10:30, seminar za istoriju (301)

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, koji 2019. godine 65 godina postojanja i uspešnog rada, učestvuje u realizaciji projekta bilateralne saradnje između Srbije i Slovenije pod naslovom Oblikovanje Jugoslavije i Jugoslovenstvo u srpskim i slovenačkim narativnim izvorima. Projekat finansiraju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Javna agencija za istraživačku delatnost Republike Slovenije. U okviru realizacije navedenog projekta u Novom Sadu će od 24. do 28. novembra 2019. boraviti nastavnici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, koji 2019. obeležava 100 godina od osnivanja.

Učesnici na projektu će u ponedeljak, 25. novembra 2019. godine, u seminaru za istoriju (301), sa početkom u 10:30, održati Okrugli sto na temu: 65+100: Jubileji Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta u Ljubljani. Na početku skupa biće održano predavanje pod naslovom: Visoko školstvo u Jugoslaviji: institutcije, ideje i ideologije. Predavanje će održati dr Dragomir Bondžić, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, sa kojim je Filozofski fakultet u Novom Sadu 10. oktobra 2019. godine potpisao Protokol o naučnoj saradnji.

Plakat (pdf)

14.11.2019.
Centar za istorijska istraživanja Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u suorganizaciji sa Eparhijom bačkom, odnosno crkvenom opštinom Bačka Palanka, organizovao je u Bačkoj Palanci 2. i 3. novembra 2019. godine međunarodni naučni skup Eparhija bačka u osmovekovnoj istoriji Srpske pravoslavne crkve.

Na skupu su bili prisutni predstavnici ukupno 18 naučnih i kulturnih institucija. Plenarno predavanje održala je prof. dr Ana Krečmer sa Univerziteta u Beču. Okupljene su pozdravili dr Marko Nikolić, zamenik direktora Uprave za vere pri Ministarstvu pravde Vlade Republike Srbije, zatim Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, te zamenik predsednika opštine Bačka Palanka, Aleksandar Borković, zatim arhijerejski namesnik bačkopalanački protojerej Brane Milovac i Njegovo preosveštenstvo episkop bački dr Irinej Bulović, koji je istakao nameru da se nastavi dalja naučna saradnja sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu.

Galerija

9.11.2019.
Delegacija Odseka za istoriju, koja je boravila na istraživanju za potrebe projekta, tokom nekoliko dana u Atini (3-8.11.2019), imala je više sastanaka sa kolegama sa Instituta za istorijska istraživanja. Kolege prof. dr Goran Vasin i doc dr Nenad Ninković prisustvovali su predavanju i radionici na poziv najpoznatijeg stručnjaka za Istoriju Balkana i Pravoslavne crkve prof. dr Pashalisa M Kitromilidesa.

Galerija

8.11.2019.
Predavanje Serđa Kortezinija "One day we must meet": The Challenges of Modern Italian Art and Architecture in America (1933-1941)

U utorak 12. novembra 2019. u 15 časova u Seminaru za istoriju (sala 301) profesor Serđo Kortezini sa Univerziteta u Pizi, kao gostujući predavač na Odseku za istoriju održaće predavanje na temu:

"One day we must meet": The Challenges of Modern Italian Art and Architecture in America (1933-1941)

Prof. dr Serđo Kortezini predaje istoriju moderne i savremene umetnosti na Univerzitetu u Pizi. Objavio je veliki broj naučnih radova, među kojima je i monografija o ulozi umetničkog stvaralaštva italijanskih autora u američko-italijanskim diplomatskim odnosima tokom tridesetih godina HH veka (2018).

30.10.2019.
Promocija knjige Stara Srbija i Albanija, Ivan Stjepanovič Jasterbov, 29. oktobar u 11.00 sati.

Galerija

21.10.2019.
U organizaciji Odseka za istoriju održaće se od 23. do 25. oktobra 2019. na Filozofskom fakultetu Međunarodna naučna konferencija Na putu ka provinciji: Promena odnosa između države i malog životnog prostora na području srednjeg Podunavlja (1718-1918).

Emeritus prof. dr Harald Heppner sa Univerziteta u Gracu održaće plenarno predavanje na temu The struggle for commonness within the Habsburg Monarchy 23. oktobra sa početkom u 17:15 u kino sali.

Knjiga rezimea (pdf)
Galerija

18.10.2019.
Prof. dr Svetozar Boškov sa Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dobitnik je Oktobarske nagrade za 2019. godinu za postignute rezultate u oblasti naučne i kulturne delatnosti. Oktobarska nagrada u vidu zlatne značke je najveće priznanje koje dodeljuje Opština Bačka Palanka za pojedince i kolektive. Svečana dodela priznanja biće organizovana 20. oktobra u hotelu "Fontana" u Bačkoj Palanci.

17.10.2019.
Na inicijativu Odseka za istoriju Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Institut za savremenu istoriju iz Beograda potpisali su protokol o naučnoj saradnji u četvrtak, 10. oktobra 2019. godine.
Protokolom se predviđa zajedničko vođenje projekata, koorganizovanje naučnih skupova, zajedničke publikacije, međusobno organizovanje predavanja po pozivu, učešća  u komisijama za odbranu doktorskih radova, kao i da će saradnici Instituta i  nastavnici Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta po potrebi obavljati komentorski rad.
Institut za savremenu istoriju predstavljao je prof. dr Predrag Marković, direktor, dr Kosta Nikolić, naučni savetnik i zamenik predsednika Upravnog odbora, i dr Dragomir Bondžić, naučni savetnik i glavni odgovorni urednik časopisa Istorija 20. veka. Fakultet je predstavljala prof. dr. Ivana Živančević Sekeruš, dekan, dok su u ime Odseka za istoriju prisustvovali prof. dr Ivan Jordović, šef Odseka, prof. dr Slobodan Bjelica i prof. dr Biljana Šimunović Bešlin.

Vrh strane