Odluka o pokretanju postupka za izbor dekana Fakulteta

Opšte

UNIVERZITET U NOVOM SADU
FILOZOFSKI FAKULTET
Broj: 02-162/1
Dana, 26.2.2024. godine

Na osnovu člana 64 Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS" broj 88/2017, 73/2018, 27/2018, 67/2019, 6/2020. 76/2023) i člana 47-49 Statuta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Savet Filozofskog fakulteta na sednici održanoj dana 26.2.2024 godine doneo je

ODLUKU
o pokretanju postupka za izbor dekana Fakulteta na period od 3 godine
(1.10.2024 – 30.9.2027.)

I

Izbor dekana Fakulteta obavlja se bez konkursa, za mandatni period od tri godine i mogućnošću jednog ponovnog izbora.

II

Kandidat za dekana treba da ispunjava sledeće uslove:

  1. da je nastavnik u radnom odnosu sa punim radnim vremenom, izabran na neodređeno vreme (redovni profesor),
  2. da ima proverene organizacione sposobnosti,
  3. da se aktivno služi jednim svetskim jezikom,
  4. da se nalazi u radnom odnosu na Fakultetu najmanje 5 godina.

Dekan Fakulteta ne može biti lice:

  1. koje je pravnosnažnom presudom osuđeno za krivično delo protiv polne slobode, falsifikovanja isprave koju izdaje visokoškolska ustanova ili primanja mita u obavljanju poslova u visokoškolskoj ustanovi, odnosno da je pravnosnažnom presudom osuđeno na kaznu zatvora za drugo krivično delo,
  2. koje je teže prekršilo kodeks o akademskom integritetu,
  3. koje je razrešeno dužnosti organa poslovođenja u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, za koje je Agencija za sprečavanje korupcije dala preporuku za razrešenje.

III

Kandidat za dekana dostavlja Komisiji za sprovođenje izbora dekana, dokaze o ispunjenosti uslova predviđenih članom 48 Statuta Filozofskog fakulteta i članom 2 ove odluke, predlog programa rada i obrazloženi predlog za izbor prodekana, uz pisanu saglasnost predloženih kandidata, u roku od 15 dana od dana donošenja Odluke o raspisivanju izbora.

Kandidat za dekana predlaže i kandidate za prodekane iz reda nastavnika u radnom odnosu na Fakultetu.

Fakultet ima četiri prodekana iz reda nastavnika: prodekana za nastavu, prodekana za međunarodnu saradnju i nauku, prodekana za finansijsko-organizacione poslove i prodekana za poslove akreditacije, samovrednovanja i praćenja kvaliteta rada Fakulteta.

IV

Odlukom o raspisivanju izbora Savet Fakulteta obrazuje Komisiju za sprovođenje izbora dekana. Članovi i predsednik Komisije za sprovođenje izbora dekana bira Savet iz reda svojih članova:

Članovi Komisije za sprovođenje izbora dekana su:

  1. prof. dr Branko Bešlin, predsednik Komisije,
  2. prof. dr Dinko Gruhonjić,
  3. Vanja Fekić,
  4. Ivana Macak,
  5. Mirjana Golubović.

V

            Zainteresovana lica najkasnije do 12.3.2024. godine do 15 časova dostavljaju Komisiji za sprovođenje izbora za dekana:

  1. predlog programa rada i obrazloženi predlog za izbor prodekana,
  2. pisanu saglasnost predloženih kandidata za prodekane,

dokaze o ispunjenosti uslova za izbor dekana iz člana 2 ove odluke, izuzev dokaza o ispunjenosti uslova predviđenih članom 2 stav 2 tačka 4 Odluke, čiju će ispunjenost Komisija za sprovođenje izbora za dekana proveriti i utvrditi vršenjem uvida u javni registar objavljen na internet stranici Agencije za sprečavanje korupcije https://www.acas.rs/cyr/decisions/4

Kandidature se predaju lično u Službi za opšte i pravne poslove (kancelarija M-9) svakog radnog dana od 8 do 15 časova u zatvorenoj koverti sa naznakom Komisiji za sprovođenje izbora dekana – kandidatura za dekana.

Kandidature predate nakon isteka roka predviđenog ovim članom neće se uzeti u razmatranje.

VI

Po prijemu kandidatura, Komisija za sprovođenje izbora dekana utvrđuje da li kandidati za dekana ispunjavaju uslove za izbor dekana i da li su dostavili u predviđenom roku svu dokumentaciju u skladu sa Odlukom o raspisivanja izbora. Nepotpune i neblagovremene prijave Komisija neće uzeti u razmatranje.

Sastanak Komisije za sprovođenje izbora za dekana održaće se 18.3.2024. godine na kom će se utvrditi da li kandidati za dekana ispunjavaju uslove za izbor utvrđene Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Fakulteta i o tom će sačiniti Izveštaj.

Komisija Izveštaj i celokupni materijal dostavlja Savetu Fakulteta radi donošenja odluke o prihvatanju kandidatura.

Sednica Saveta na kojoj će se doneti odluka o prihvatanju kandidatura održaće se 27.3.2024. godine sa početkom u 10 časova.

Nakon donošenja Odluke o prihvatanju kandidtura, Savet Fakulteta svoju Odluku i Izveštaj komisije dostavlja Nastavno-naučnom veću radi utvrđivanja predloga kandidata za dekana.

VII

            Konačan predlog za dekana Fakulteta utvrđuje Nastavno-naučno veće Fakulteta na sednici koja će se održati 5.4. 2024. godine sa početkom u 12 časova.

            Nastavno-naučno veće može utvrditi predlog za najviše dva kandidata za dekana.

VIII

Sednica Saveta na kojoj će se izabrati dekan održaće se 18.4.2024. godine sa početkom u 10 časova.

IX

Ovu odluku dostaviti odsecima i objaviti na oglasnoj tabli Fakulteta.

Predsednik Saveta Filozofskog fakulteta
Prof. dr Marko Škorić

Slike

  • /uploads/attachment/vest/882/galerija_ff1.png
Vrh strane