Dan maternjeg jezika

Opšte

U sredu, 21. februara 2024. godine, na Filozofskom fakultetu je tradicionalno obeležen Dan maternjeg jezika.

Maternji jezik deo je kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumevanja. Republika Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima. Na osnovu ove Povelje, manjinskim jezicima u Srbiji ne preti opasnost od izumiranja, U Srbiji je registrovano više od 30 nacionalnih manjina (etničkih grupa), a zakoni u oblasti obrazovanja posebnu pažnju pridaju osiguravanju kvaliteta obrazovanja dece pripadnika manjinskih grupa.

Cilj ovog praznika jeste da ukaže na jezičku raznolikost i na potrebu za očuvanjem svakog jezika. Pored toga, ovim obeležavanjem se ukazuje i na širenje svesti o jezičkim i kulturološkim tradicijama širom sveta i tako podstakne na razumevanje, toleranciju i komunikaciju.

Svi navedeni ciljevi se poklapaju sa vizijom i misijom Filozofskog fakulteta. Filozofski fakulter u Novom Sadu je jedna od retkih ustanova gde se može studirati na maternjim jezicima čak pet nacionalnih zajednica. Studijski programi jezika i književnosti na mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i srpskom, odvijaju se na osnovnim,  masterskim i doktorskim studijama. U programu su učestvovali profesori i studenti sa odseka Filozofskog fakulteta na kojima pomenuti jezici studiraju kao maternji. Tako su predstavljeni srpski, mađarski, slovački, rumunski i rusinski jezik, kroz prezentacije, poeziju i prevodilačku delatnost.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/880/Dan_maternjeg_jezika.png
  • /uploads/attachment/vest/880/foto4.png
  • /uploads/attachment/vest/880/foto3.png
  • /uploads/attachment/vest/880/foto2.png
  • /uploads/attachment/vest/880/foto1.png
Vrh strane