Održano predavanje „Prisilno obrazovanje i kolonijalizam: priče iz indijanskih internata”

Opšte

U saradnji sa Američkim kutkom u Novom Sadu, prof. dr Aleksandra Izgarjan sa Odseka za anglistiku organizovala je predavanje profesorke Mišel Rahedža na temu “Prisilno obrazovanje i kolonijalizam: priče iz indijanskih internata” u četvrtak 7. decembra u prostorijama Američkog kutka. Tim povodom su prof. Rahedža i prof. Timoti Petete posetili i Filozofski fakultet.

Na predavanju je bilo reči o tome kako su generacijama indijanska deca bila nasilno odvajana od svojih porodica, odvođena hiljadama kilometara daleko u internate u kojima su bila zlostavljana, primorana da uče engleski jezik i prihvate hrišćanstvo. Rahedža posmatra ovu praksu kao vid troslojnog kolonijalizma. Na predavanju su prikazane i fotografije snimljene u tim internatima, kao i sadržaj pisama koja su deca pisala svojim porodicama. Prof. Rahedža je dala osvrt na današnje reakcije starosedelaca koji su boravili u internatima i posledicama koje je takav sistem ostavio na indijansku i američku kulturu. 

Biografija prof. Mišel Rahedža
Mišel Rahedža je vanredna profesorka na Odseku za engleski jezik i direktorka Kalifornijskog centra za starosedeoce na Univerzitetu u Kaliforniji, Riversajd. Poreklom iz plemena Seneka, ona se u svom radu fokusira na nastavu i istraživanje rane američke književnosti i teorijskim studijama indijanske kulture i književnosti. Njena knjiga, Reservation Reelism: Redfacing, Visual Sovereignty, and Representation of Native Americans in Film (2011) osvojila je prvu godišnju nagradu Emori Elliott Book Award. Tokom svog rada na projektu Indigeneiti 2012. godine, prof. Rahedža je proučavala stvaralaštvo kvir indijanskog cirkuskog izvođača Nabor Feliza s početka dvadesetog veka. Predstavila je svoje istraživanje na simpozijumu u Londonu. Bila je savetnica za kulturu u okviru izložbe EcoCentrik, a takođe je i ko-urednica knjige In the Balance: Indigeneiti, Performance, Globalization, sa Helen Gilbert i Deni Filipson. Istraživačke i nastavne oblasti profesorke Rahedža obuhvataju ranu američku književnost i kulturu,  starosedelačke studije, teoriju filma i vizuelne kulture (sa posebnim interesovanjem za naučnu fantastiku), kritičke studije kanibalizma i rodne studije.

Biografija profesora Timotija Peteta
Dr Timoti Petete je član plemena Seminola iz Oklahome. Profesor je engleske i američke književnosti i kulture na Univerzitetu u Oklahomi. Drži kurseve koji bave američkom kulturom i indijanskom kulturom, medijima, tehnologijom i popularnom kulturom. Bio je plenarni govornik na brojim međunarodnim konferencijama. Jedan je od urednika prestižnog časopisa Journal of Popular Culture. Angažovan je u upravnim odborima Američkog udruženja za kulturu, Nacionalnog saveta za obrazovanje i Američkog književnog društva.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/852/srecna-indijanska-porodica.png
  • /uploads/attachment/vest/852/431640_ns-misel-i-timoti-sa-sa-profesorkom-izgarjan_iff__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/852/431638_ns-profesori-timoti-peti-i-misel-rehadza-foto-privatna-arhiva_iff.jpg
Vrh strane