Univerzitet u Novom Sadu i Filozofski fakultet domaćini 58. Kongresa amerikanista ICA2025

Opšte

U brazilskom gradu Fos de Iguasu, gde je od 17. do 21. jula 2023. održan 57. međunarodni kongres amerikanista ICA, Permanentni odbor i Skupština ovog prestižnog naučnog skupa jednoglasno su 20. jula doneli odluku da domaćin 58. izdanja kongresa ICA bude Univerzitet u Novom Sadu.

Kandidaturu je u Brazilu u ime Univerziteta u Novom Sadu, Filozofskog fakulteta, kao i suorganizatora Prirodno-matematičkog i Tehnološkog fakulteta, predstavila upravnica Iberoameričkog centra FFUNS dr Bojana Kovačević Petrović, u saradnji sa dr Dejanom Mihailovićem sa Tehnološkog instituta u Montereju (Meksiko). Prezentacija Novog Sada kao kongresnog domaćina obuhvatala je temeljno predstavljanje grada, Autonomne pokrajine Vojvodine, Univerziteta u Novom Sadu i Iberoameričkog centra, kao i podršku dekanice Filozofskog fakulteta dr Ivane Živančević Sekeruš, izjave gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost dr Zorana Miloševića, rektora Univerziteta u Novom Sadu dr Dejana Madića, profesorke emerite Državnog univerziteta u Rio de Žaneiru Marije Tereze Toribio i 12 zvaničnih pisama podrške: od najveće mreže za istraživanje Latinske Amerike i Kariba CLACSO iz Buenos Airesa, Instituta IDEAZ iz Beča, Ambasade Brazila u Srbiji, Društva hispanista Srbije, argentinskog PEN Centra, Univerziteta u Segedinu, Fondacije „Andžej Dembič“ iz Varšave, Društva hispanista Srednje Evrope iz Temišvara, Ambasade Argentine u Srbiji, Instituta NUCLEAS iz Rio de Žaneira, Ambasade Meksika u Srbiji i Turističke organizacije Novog Sada.

Osim što je reč o jednom od najprestižnijih i najdugovečnijih svetskih naučnih skupova (https://en.wikipedia.org/wiki/International_Congress_of_Americanists), od izuzetnog je značaja činjenica da će u Novom Sadu biti obeleženo 150 godina od njegovog osnivanja. Očekuje se dolazak između 1500 i 3000 istraživača iz celog sveta, koji se bave izučavanjem Severne, Srednje i Južne Amerike u domenu antropologije, arheologije, religija, novih tehnologija, ljudskih prava, obrazovanja, studija kulture, ekonomije, filozofije, sociologije, istorije, politike, lingvistike i književnosti, rodnih studija, migracija, društvenih pokreta, međunarodnih odnosa i autohtonih naroda, a novosadski kongres uvešće još jednu oblast: veze između Balkana i Amerike.



https://www.uns.ac.rs/index.php/vesti/8123-uns-domacin-kongresa-amerikanista-ica2025

Slike

  • /uploads/attachment/vest/787/NASLOVNA2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/787/1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/787/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/787/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/787/NASLOVNA.png
Vrh strane