Dobitnici Fulbrajt stipendija sa Filozofskog fakulteta

Opšte

Filozofski fakultet sa ponosom čestita ovogodišnjim dobitnicima Fulbrajt stipendije – studentima doktorskih studija Mini Velimirović i Stefanu Žariću, kao i kolegi sa Odseka za sociologiju, doc. dr Aleksandru Tomaševiću.

Mina Velimirović, studentkinja treće godine doktorskih studija psihologije, dobitnica je Fulbright Visiting Scholar programa za 2023-2024. godinu. Mina će od 28.8.2023. do 28.5.2024. boraviti na Državnom univerzitetu Floride (Florida State University) u laboratoriji koja se bavi ispitivanjem i prevencijom suicidalnosti i sa suicidalnošću povezanih poremećaja poput poremećaja raspoloženja, poremećaja u ishrani i poremećaja ličnosti. Minin mentor tokom boravka biće profesor dr Tomas Džoiner (Thomas Joiner), jedan od vodećih stručnjaka na polju suicidalnosti i tvorac interpersonalne teorije suicida.

Stefan Žarić, student treće godine doktorskih studija Jezika i književnosti, dobitnik je Fulbright Visiting Researcher stipendije za 2023-2024. godinu. Stefan će od 1.9.2023. do 31.5.2024. boraviti u Centru Artura Kinija za interdisciplinarne studije na Koledžu humanističkih nauka i lepih umetnosti Univerziteta u Masačusetsu (Arthur Kinney Center for Interdisciplinary Renaissance Studies, College of Humanities and Fine Arts, University of Massachusetts Amherst). Stefanov mentor tokom boravka biće profesor dr Robert Lublin sa bostonskog univerziteta, jedan od vodećih stručnjaka za modu i odevanje u Šekspirovim dramama. U Centru za studije renesanse Univerziteta u Masačusetsu i njihovoj biblioteci retkih knjiga kao i u tamošnjim muzejima (Boston, Njujork, Vašington) istraživaće originalne rukopise, grafike, ulja na platnu, kostime i odevne predmete u sklopu pisanja doktorata na temu Ikonografija i semiotika odevanja i mode dramskih junakinja u velikim tragedijama Vilijama Šekspira pod mentorstvom prof. dr Vladislave Gordić Petković. Ovo je prvi put da se Fulbrajtova stipendija u Srbiji dodeljuje za istraživanje na temu istorije mode, to jest mode i književnosti. 

Docent dr Aleksandar Tomašević sa Odseka za sociologiju dobitnik je Fulbright Visiting Scholar programa za 2023-2024. godinu. Aleksandar će od 1.9.2023. do 31.12.2023. boraviti na Univerzitetu Virdžinije (University of Virginia) na Departmanu za psihologiju, kao deo grupe koja se bavi kvantitativnim i računarskim metodima. Mentor tokom boravka biće profesor dr Hadson Golino (Hudson Golino), ekspert iz oblasti mrežne psihometrije i razvoja računarskih metoda i softverskih paketa za programski jezik R. Zajedno će raditi na razvoju metoda za istraživanje psiholoških i socijalnih faktora koji stvaraju podložnost uticaju organizovanih kampanja dezinformisanja na društvenim mrežama.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/760/fulbright_m.png
Vrh strane