FILOZOFSKI FAKULTET UČESNIK U ERAZMUS + PROJEKTU

Opšte

FILOZOFSKI FAKULTET UČESNIK U ERAZMUS + PROJEKTU
Literature in praxis: Professional challenges of reading,
translating and editing in digital age (LITPRAX)

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu jedan je od učesnika Erazmus + projekta KA220 (Partnerska saradnja u visokom obrazovanju): Literature in praxis: Professional challenges of reading, translating and editing in digital age (LITPRAX), broj projekta: 2021-1-SI01-KA220-HED-000023037, čiji je nosilac Univerzitet u Ljubljani. Pored ove dve visokoškoske institucije, u projektu učestvuju nastavnici, istraživači, prevodioci i urednici iz španskog Vrhovnog saveta za naučna istraživanja (CSIC) iz Sevilje, slovenačke izdavačke kuće Malinc i sa Zapadnog univerziteta u Temišvaru. Rukovodilac za Univerzitet u Novom Sadu je doc. dr Bojana Kovačević Petrović.

Sa idejom da doprinese kvalitetu obrazovanja u Srbiji i Evropi, LITPRAX je osmišljen na osnovu procene trenutnog stanja čitalačkih navika i kompetencija studenata u zemljama učesnicama. Na osnovu ankete koja je prethodila projektu, uočena je potreba za proširenjem i produbljivanjem čitalačkih veština, kao i izraženo interesovanje studenata za dalje usavršavanje u domenu izdavačke delatnosti. Stoga će aktivnosti kojima će se Projekat baviti dopuniti veštine stečene u učionici, nudeći kroz nastavni plan i program, priručnik i svesku aktivnosti, te vebsajt i bazu podataka, nove praktične veštine za buduće stručnjake, primenljive u različitim oblastima rada.

Prioritet Projekta je direktno uključivanje studenata na svim nivoima studija, a svake godine u aktivnostima će učestvovati i 25−30 studenata Filozofskog fakulteta UNS koji uče španski jezik. Program će biti hibridne prirode i obuhvataće obrazovne materijale, među kojima su digitalni priručnik otvorenog pristupa o aktuelnim trendovima i književnoj produkciji na španskom jeziku u 21. veku, praktične aktivnosti (radionice, podsticanje timskog rada, ludički digitalni alati), razvoj veština prevođenja, uređivanja, pisanja i čitanja književnih dela kako bi se podstakli alternativni profesionalni profili uključenih studenata i, samim tim, povećala njihova zapošljivost. LITPRAX će takođe biti usmeren na osmišljavanje, implementaciju, razvoj i obezbeđivanje održivosti digitalnog i otvorenog pristupa baze podataka o prevodnoj književnosti pisanoj na španskom jeziku, a objavljenoj na srpskom, rumunskom i slovenačkom jeziku od 2000. godine do danas.

Projekat finansira Evropska unija, budžet je preko 300.000 evra, a trajanje do 1. jula 2024. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/516/E_cofunded_m.jpg
Vrh strane