Žensko proleće na Filozofskom fakultetu, maj 2024.

Vreme 09. maj 2024. 16:30

Serija predavanja "Žensko proleće na Filozofskom fakultetu" se nastavlja odmah nakon prolećnih praznika. Naše sledeće gošće su dr Adriana Zaharijević, naučna savetnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, i dr Ankica Čakardić, vanredna profesorka Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njihova predavanja se realizuju uz podršku projekta UNIGEM i mreže "Philosophy and Interdisciplinarity" programa CEEPUS. Toplo vas pozivamo da posetite ova predavanja i da sa sobom povedete zainteresovane koleginice i kolege.

Četvrtak, 9. maj, 16:30, sala 114
Dr Adriana Zaharijević
Talasi emancipacije
Šta je tačno feminizam? O kakvom je fenomenu reč, koliko je star, odakle dolazi?  Na ovom izlaganju feminizam će se prikazati istorijski, kroz njegove talase, i kroz političke okvire kroz koje je najčešće progovarao. Razgovaraćemo o tri talasa feminizma, odnosno o postepenoj i neravnomernoj emancipaciji žena u svetu i kod nas. Cilj  je takođe da se objasni o čemu govorimo kada razlikujemo tipove feminizama. Šta su liberalni, marksistički i radikalni feminizam? Najzad, razmotrićemo gde smo danas. Ima li još prostora za feminizam ako se čini da su sva prava osvojena?

Petak, 10. maj, 16:30, sala 114
Dr Ankica Čakardić
Dionizijski socijalizam jugoslovenske Praksis škole i feministička praxis filozofija
U predavanju ću izložiti uvodne skice o jugoslovenskoj Praksis školi i njenoj filozofiji revolucije, a potom ću pokušati interpretativno-analitički repertoar praxis filozofije dopuniti feminističkim čitanjem ove svetski poznate intelektualne tradicije. Polazim od statusa autorica u časopisu Praxis, bilo da je reč o njihovoj brojčanoj zastupljenosti, njihovim konkretnim teorijskim preokupacijama te rodnoj podeli rada u uredničkim redovima Časopisa. U tako postavljenom epistemološkom registru ukratko ću predstaviti i jedinstvenu marksističko-feminističku filozofiju praksisovke Blaženke Despot, čiji se rad u kontekstu filozofijsko-rodne problematike nažalost neće naći na stranicama Praxisa, već u nekim drugim publikacijama.

Ponedeljak, 13. maj, 16:30, sala 114
Dr Ankica Čakardić
Marksizam Roze Luksemburg: Jedinstvo konkretnog totaliteta i istorijske realnosti
Cilj predavanja je predstaviti socijalnu filozofiju revolucionarke Roze Luksemburg, mahom preko njene polemike s neokantovcima, a potom dopuniti klasična marksistička čitanja Luksemburg feminističkim analizama koje se temelje na njenoj kritici političke ekonomije. Ideja je da predstavim autoričino razumijevanje procesa akumulacije kapitala ali i uvedem analizu njenih dela kroz očište teorije socijalne reprodukcije. Uzimajući u obzir njeno ključno delo Akumulacija kapitala: prilog ekonomskom objašnjenju imperijalizma, kao i nekolicinu eseja o "ženskom pitanju", pokušaću dovesti u vezu njeno objašnjenje dinamičke veze kapitalističke i nekapitalističke prostornosti s fenomenom komodifikacije reproduktivnog rada.

Adriana Zaharijević je naučna savetnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. U svom radu spaja političku filozofiju, feminističku teoriju i društvenu istoriju. Autorka je četiri monografije, Postajanje ženom (2010), Ko je pojedinac? (2014, 2019), Život telā. Politička filozofija Džudit Batler (2020) za koju je dobila nagradu Anđelka Milić, i Judith Butler and Politics (Edinburgh University Press, 2023). Objavljivala je u časopisima East European Politics and Socities: and Cultures, European Journal of Women Studies, Signs, Redescriptions, Women’s Studies International Forum. Tekstovi su joj prevođeni na albanski, italijanski, mađarski, makedonski, nemački, portugalski, slovenački, turski i ukrajinski, a sama već dve decenije aktivno prevodi feminističku teoriju i filozofiju na srpski jezik. Dobitnica je Emma Goldman Snowball nagrade za 2022. godinu.
https://ifdt.bg.ac.rs/dt_team/zaharijevic-adriana/

Ankica Čakardić je izvanredna profesorica i predstojnica Katedre za socijalnu filozofiju na Odsjeku za filozofiju i voditeljka Rodnih studija Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Autorica je triju monografija: Pobunjeni um: eseji iz radikalne socijalne filozofije (2021), Ustajte, prezrene na svijetu: tri eseja o Rosi Luxemburg (2019, na hrvatskom, engleskom i nemačkom jeziku) i Sablasti tranzicije: socijalna historija kapitalizma (2019) te je objavila preko 60 članaka u raznim hrvatskim i svetskim naučnim časopisima. Gostovala je kao predavačica na univerzitetima u Nemačkoj, Engleskoj, Letoniji, Španiji, Švajcarskoj, Švedskoj, Austriji, Češkoj, Srbiji, Grčkoj, Litvaniji i SAD-u, te je bila na stipendijama u Gracu, Budimpešti, Varšavi, Sofiji i Ljubljani. Članica je međunarodnih uredništava izdanja The Collective Works of Rosa Luxemburg pri izdavačkoj kući Verso (London/New York) i časopisa Historical Materialism: Journal of Critical Marxist Theory (London).

Dobrodošli!

Slike

  • /uploads/attachment/najava/359/zensko_prolece_m.png
Vrh strane