„Златна књига Матице српске” професорки емерити Љиљани Пешикан Љуштановић

Опште

Библиотека Матице српске прославила је свој дан  28. априла и том пригодом уручена је и награда „Златна књига Библиотеке Матице српске“ која је ове године припала професорки емерити Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду Љиљани Пешикан Љуштановић, са Одсека за српску књижевност.

Академска каријера проф. др Љиљане Пешикан Љуштановић у целости је везана за Филозофски факултет у Новом Саду, где је докторирала и дуги низ година била професор Одсека за српку књижевност.  Значајно је и њено ангажована у раду Матице српске: као чланица Уредништва Зборника за славистику Матице српске, од 2000. до 2012. године (од 2000. до 2009. године била је секретар Уредништва); главна и одговорна је уредница Лексикона српских писаца; те чланица Управног одбора Матице српске и секретар Лексикографског одељења Матице српске (у два мандата). Уз то, била је и одговорна уредница часописа за позоришну уметност Сцена (1990-1994), те уредница едиција Стеријиног позорја (1990-1994).

Жири у саставу др Милан Мицић, Љиљана Клевернић и др Зоран Ђерић, одлуку да угледна српска историчарка књижевности, антологичарка и библиографкиња добије најзначајније признање БМС донео је једногласно.

Награду Златна књига Библиотеке Матице српске чине повеља, плакета, округли сто о делу добитника и зборник радова с тог округлог стола. Одржавање округлог стола планирано је за новембар, док су повеља и плакета лауреаткињи уручени у склопу обележавања Дана Библиотеке Матице српске.

FOTO: eckermann.org.rs

Слике

  • /uploads/attachment/vest/544/LJPLJ_m.png
Врх стране