Početna >
POSETA AMBASADORA KANADE
FILOZOFSKOM FAKULTETU U NOVOM SADU

Povodom proslave meseca Frankofonije u kojoj Kanada zauzima značajno mesto i na inicijativu Ambasade Kanade, Nj.E. gospodin Džon Morison, ambasador Kanade, posetio je 27. marta 2009. godine Univerzitet u Novom Sadu i tom prilikom se sastao sa rektorkom Univerzita u Novom Sadu, prof. dr Radmilom Marinković - Nedučin, prorektorima Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Branislavom Đurđevim i prof. dr Miroslavom Plančakom, prodekanom Filozofskog fakulteta, prof. dr Pavlom Sekerušom, šeficom Kancelarije za međunarodnu saradnju UNS-a, Ivanom Vujkov i saradnicom za međunarodnu saradnju Filizofskog fakulteta, Ljiljanom Crveni.

Rektorka i prorektori predstavili su gospodinu ambasadoru osnovne odlike Univerziteta u Novom Sadu, sa posebnim naglaskom na visok nivo multikulturalnosti AP Vojvodine koju Univerzitet podržava i unapređuje kroz svoje studijske programe i aktivnosti. Ambasador je izrazio interesovanje da upravo na tu temu Kanada može dosta da sazna i nauči od Vojvodine i UNS-a, imajući u vidu svoju situaciju u pogledu upotrebe francuskog i engleskog jezika kako u društvu, tako i na kanadskim univerzitetima.

Bilo je razgovora i o programu kanadskih studija koji razvija Ambasada Kanade, kao i o elementima kanadske frankofone književnosti koja postoji na Odseku za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta.

U nastavku posete, ambasador je posetio Filozofski fakultet gde se sastao sa dekanicom prof. dr Ljiljanom Subotić, prodekanicom za nastavu doc. dr Biljanom Šimunović-Bešlin i prodekanom za nauku i međunarodnu saradnju prof. dr Pavlom Sekerušom. Gospodin ambasador je održao predavanje na francuskom jeziku za studente Odseka za romanistiku pod naslovom «Uloga Kanade u Frankofoniji», a zatim je bio prikazan dokumentarni film o istorijatu grada Kvebeka kao najstarijem gradu na severno-američkom kontinentu. Prilikom svoje posete, gospodin ambasador je u ime Ambasade Kanade poklonio 10 knjiga istaknutih kanadskih autora seminarskoj čitaonici Odseka za romanistiku.


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu