Početna >

Prof. dr Jarmila Hodolič dobitnica je Nagrade Ondreja Šćefanka 2019


Prof. dr Jarmila Hodolič, redovna profesorka u penziji, dobitnica je Nagrade Ondreja Šćefanka 2019 za doprinos razvoju i propagaciji slovačke književnosti nastale u inostranstvu koju dodeljuje Kulturno i naučno društvo “Ivan Krasko“ u Nadlaku, Rumunija.

Visokoškolska profesorka, književna kritičarka i istoričarka prof. dr Jarmila Hodolič se u okviru svog naučnog rada posvetila pre svega istraživanju slovačke vojvođanske književnosti za decu, dok je u svojim kritičkim recenzijama i analizama pratila još i izdavanje slovačkih udžbenika i čitanki u Srbiji. Posebnu pažnju je posvetila ženskoj književnosti i ženskom pokretu u Vojvodini s kraja 19. i početka 20. veka.

U okviru svog pedagoškog rada orijentisala se na užu specijalnost, oblast dečje književnosti u Vojvodini, ali i slovački književni realizam, stariju slovačku književnost, metodiku nastave slovačkog jezika itd. Na njenu inicijativu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu od 2007. godine izlazi studentski časopis originalnih književnih radova za decu Čarbolog.

Nagrada joj je uručena 21. marta 2019. god. u Nadlaku, Rumunija.

Čestitamo profesorki Hodolič!


 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu