Početna >

Prof. dr Savi Damjanovu nagrada Fonda “Todor Manojlović”
za moderni umetnički senzibilitet

Prof. dr Sava Damjanov, sa Odseka za srpsku književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, dobitnik je nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda “Todor Manojlović” za 2017. godinu. Profesor Damjanov, poput Manojlovića u svoje vreme, kako je istaknuto, podjednako oštro i smelo ukazuje u polemikama, esejima, kritikama i u tekstovima teorijsko-manifestnog karaktera, na polifonijsku suštinu srpske književnosti, na argumentovane činjenice da nije “kaskala” (niti “kaska”) za evropskim tokovima, te da su pritom i mnoga dela minule baštine postala “otkrovenja” avangarde, neoavangarde i postmodernizma. Književni opus profesora Damjanova, kao jedan formalistički projekat u stalnom preobražaju, otvara prostore za novu recepciju i senzibilitet savremenog čitaoca ostajući jedan od reprezentativnih primera umešnosti u realizaciji “interaktivnih mogućnosti” književnog dela i modernizaciji proznog diskursa, ali istovremeno je reprezent neponovljivog dara jezika, i to ne samo u granicama srpske književne scene.

Odluku o dodeli nagrade Damjanovu doneo je Upravni odbor Fonda “Todor Manojlović” u Gradskoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu, koji čine Nenad Šaponja (predsednik), Gojko Tešić, Vasa Pavković i Petar Arbutina, a odluka je saopštena 21. februara na konferenciji za novinare u Biblioteci grada Beograda.

Profesor Sava Damjanov je 26. laureat nagrade Fonda “Todor Manojlović” koji je osnovala Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina 1991. godine, u cilju prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića (1883-1968), pesnika, dramskog pisca, esejiste, književnog i likovnog kritičara i prevodioca, koji je ostavio za sobom značajnu, ali nedovoljno istraženu zaostavštinu. Nagrada se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Manojlovića.

Nagrada Fonda “Todor Manojlović” sastoji se od novčanog iznosa, povelje i objavljivanja knjige laureata u ediciji “Feniks” u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”.


 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu