Početna >

Izložba fotografija i predavanje povodom Festivala lampiona
na Filozofskom fakultetu

Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu i Filozofski fakultet obeležiće Festival lampiona u petak, 10. februara od 12 časova. Najpre će u holu Filozofskog fakulteta biti otvorena izložba fotografija pod nazivom "Na krilima kineske kulture" koja dočarava savremenu kinesku kulturu. Na fotografijama koje su poklon Odelјenja za obrazovanje i kulturu Narodne Republike Kine u Beogradu vidi se spoj tradicionalnog i modernog, a prikazani su različiti segmenti kulture: obrazovanje, pismo, muzika, ples, kineska opera i kinesko pozorište, arhitektura, muzeji, ali i visoka moda. Izložbu će otvoriti prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekan Filozofskog fakulteta i srpski direktor Konfucijevog instituta.

Posle otvaranja izložbe sledi predavanje Nataše Pešić, sinologa, pod naslovom "Festival lampiona kao vrhunac proslave Kineske nove godine" koje će se održati u svečanoj sali Fakulteta (114/1) sa početkom u 12.30 časova. Nataša Pešić će nas bolјe upoznati sa ovim najveselijim kineskim praznikom kojim se svečano završava proslava Kineske nove godine, koja se praznuje po lunarnom kalendaru, običajima i ritualima koji ga prate, te običajem palјenja i puštanja lampiona u nebo.

Festival lampiona se praznuje petnaesti dan od početka proslave Kineske nove godine, a tradicionalno se obeležava ukrašavanjem ulica, trgova i domova crvenim lampionima, rešavanjem zagonetki ispisanim na fenjerima i uživanjem u ukusnim kuglicama od pirinčanog brašna. Lampioni počinju da se pale u sumrak, kada se polazi u šetnju, koja po verovanju Kineza, toga dana donosi sreću.

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu