Početna >

Profesorki emeriti Svenki Savić dodeljena nagrada
za životno delo u oblasti umetničke igre

Na svečanosti održanoj u Narodnom pozorištu u Beogradu, 23.10. 2017. godine, profesorki emeriti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Svenki Savić uručena je nagrada za životno delo koju Udruženje baletskih umetnika Srbije, uz podršku Ministarstva kulture, dodeljuje zaslužnim umetnicima u oblasti umetničke igre.

Profesorka Svenka Savić je, kako stoji u obrazloženju žirija, "svojim višedecenijskim zalaganjem kako na umetničkom tako i na naučnom nivou trajno zadužila baletsku umetnost".

Svenka Savić je rođena 1940. godine u Gospođincima. Osnovnu i srednju školu, paralelno sa osnovnom i srednjom Baletskom školom, završila je u Novom Sadu. U Novom Sadu je diplomirala i magistrirala na Odseku za južnoslovenske jezike, a potom i doktorirala na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Uporedo sa studijama bila je članica Baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Tekstove i kritike baletskih predstava piše za novosadski Dnevnik, a objedinjene su objavljene u knjigama Pogled unazad (2006)  i 55 godina Baletske škole u Novom Sadu (2008). Brojne radove teorijske prirode objavljuje po različitim časopisima u zemlji i regionu.

Školsku 1967-68. godinu provodi na usavršavanju u Baletskoj školi imenom Vaganove u Lenjingradu (danas Petrovgrad) na smeru za metodiku klasičnog baleta, a nakon povratka u Novi Sad jednu godinu predaje u Baletskoj školi. Završava igračku i pedagošku karijeru  i 1968. prelazi u stalni radni odnos u Institut za lingvistiku i otpočinje naučnu i profesionalnu karijeru na Filozofskom fakultetu. Tu rukovodi dugoročnim projektom iz interdisciplinarnih studija (Psiholingvistike) i predaje nekoliko predmeta na osnovnim i magistarskim studijama do odlaska u penziju 2008. godine, odnosno do izbora u prestižno zvanje profesor emeritus 2010. godine.

Saradnica je na izradi Leksikona umetničke igre, a višegodišnja saradnica u časopisu za igru Orchestra.

Svenka Savić je jedna od retkih osoba koja u dugom vremenskom periodu povezuje umetničku igru i jezik, najviše u domenu interdisciplinarnih studija. Ona umetničku igru shvata kao jedan semiotički sistem podložan pravilima, na način na koji je to semiotički sistem jezika. Po ovom pristupu je jedinstvena u domaćoj teorijskoj produkciji o umetničkoj igri i jeziku. Baš zbog takve specifičnosti (možda i usamljenosti), ona je aktivna učesnica u javnom životu Srbije, kada su u pitanju teme iz domena jezika i umetničke igre. Podjednako je interesuje i praksa obrazovanja za umetničku igru.

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu čestita profesorki Svenki Savić na nagradi!

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu