Početna >

FILOZOFSKI FAKULTET POTPISUJE
SPORAZUM O SARADNJI SA AMBASADOM PORTUGALA


    Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu ima čast i zadovolјstvo da najavi da će u ponedelјak, 2. oktobra 2017. god. na Fakultetu biti potpisan protokol o saradnji sa  Institutom Kamoeš. U ime instituta sporazum će potpisati Nјegova Ekselencija, gospodin Augušto Saraiva Pejšoto (Augusto Saraiva Peixoto), ambasador Portugala u Beogradu, dok će u ime Fakulteta sporazum potpisati dekanica, prof. dr Ivana Živančević Sekeruš.

    Sporazum predstavlјa nastavak i unapređenje dugogodišnje izvanredne saradnje između Fakulteta i ambasade Portugala. Zahvalјujući prvom sporazumu potpisanom 2011. godine, portugalski jezik je počeo da se uči u fakultetskom Centru za jezike fakultativno, a nekoliko godina kasnije postao je i jedan od tzv. obaveznih izbornih predmeta za koje studenti dobijaju bodove, a svi zainteresovani sugrađani mogu i dalјe da ga uče u Centru za jezike. Novi sporazum predviđa unapređenje dosadašnje saradnje osnivanjem Centra za portugalski jezik i kulturu na Filozofskom fakultetu koji će finansirati portugalska ambasada.

    Svečana ceremonija potpisivanja ovog sporazuma obaviće se u svečanoj sali Fakulteta (114) sa početkom u 12.30
č
asova.

    Na Filozofskom fakultetu se uči ili proučava više od 20 jezika i portugalski je deo ove velike porodice sa kojom se studenti Fakulteta, ali i svi zainteresovani mogu upoznati kroz kurseve koje organizuje Centar za jezike.

    Portugalski jezik (port. língua portuguesa ili português) je iberijski romanski jezik. Službeni je jezik u Portugaliji, Brazilu, Angoli, Mozambiku, Gvineji Bisao, Zelenortskim Ostrvima, Sao Tome i Principe, Istočnom Timoru i Makau. Osim toga govori se u Portugalskoj Indiji: Goa, Daman i Diju u današnjoj Indiji, i u portugalskoj dijaspori.

    Sa preko 215 miliona izvornih govornika, portugalski je šesti na listi jezika po broju govornika na svetu i drugi najrasprostranjeniji romanski jezik, iza španskog.

 

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu