Početna >

Monodrama „Pohvala ludosti“ na Filozofskom fakultetu


U organizaciji Odseka za srpsku književnost Filozofskog fakulteta, u utorak, 18. aprila 2017. godine, sa početkom u 18 časova, biće izvedena monodrama „Pohvala ludosti“, a boginju ludosti igra Želјka Jelić članica Udruženja scenskih umetnika „Želјa“iz Novog Sada. Predstava će biti izvedena u sali „Zoran Konstantinović“, na Filozofskom fakultetu, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Monodrama „Pohvala ludosti“ uspešno živi svoj pozorišni život već nekoliko sezona. Igrana je u Novosadskom pozorištu, Srpskom narodnom pozorištu i na drugim scenama u zemlјi. Ovoga puta, u saradnji sa Odsekom za srpsku književnost, Želјka Jelić odlučila je da predstavu odigra za studente, zaposlene i sve prijatelјe Filozofskog fakulteta.

Autor „Pohvale ludosti“ Erazmo Roterdamski, jedan je od najznačajnijih predstavnika humanizma i renesanse. Delo napisano 1509. godine, predstavlјalo je sliku svoga vremena, a njen pisac je postao savest epohe, veliki autoritet i slavan kritičar društva, crkve, vlasti, muško-ženskih odnosa i drugih pojava.

U ovom slučaju, prozni tekst izvodi se kao scensko delo. Nјegova aktuelnost danas je podjednaka onoj iz prvih godina izdavanja. Neki segmenti lјudske prirode, čini se, uočlјivi su sa svim svojim vrlinama, a pre svega manama: gramzivost, sujeta, sklonost manipulaciji. Osobine lјudskog roda kao da se nisu promenile u proteklih petsto godina.

Zajedno sa izvođačem, i publika biva uvučena u Erazmov svet, koji postavlјa pitanja i stalno iziskuje promišlјanja. Monodrama je vrlo dinamična, sa nizom zvučnih i svetlosnih efekata, raskošnim kostimom, i drži punu pažnju sat vremena koliko traje.

Autorski tim, pored Želјke Jelić, koja glumi boginju ludosti, čine režisar Zoran Radulović i stručni konsultant i autor adaptacije za scenu Tibor Vajda.


 

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu