Početna >

LATINOAMERIČKI PISCI GOSTI FILOZOFSKOG FAKULTETA

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu upriličiće za studente, profesore, saradnike i sve zainteresovane goste razgovor sa dvoje uglednih latinoameričkih pisaca:

Utorak, 18. april, 11.00, Kino sala LUISA VALENSUELA, Argentina
Sreda, 19. april, 11.00, Kino sala, SANTJAGO RONKALJOLO, Peru

LUISA VALENSUELA (Luisa Valenzuela, Buenos Ajres, 1938) – autorka brojnih eseja, romana, pripovetki, mini-priča i jedna od najvažnijih savremenih argentinskih književnica. Rođena u umetničkoj porodici (njena majka, Luisa Mersedes Levinson, takođe je bila književnica), Valensuela je od malena bila okružena velikanima argentinske književnosti; u njenoj kući okuplјali su se Borhes, Bjoj Kasares i Ernesto Sabato, između ostalih. Vrlo mlada počela je i sama da se bavi novinarskim poslom i književnošću. Puno je putovala, živela je u Francuskoj, Španiji, Meksiku i SAD. U Nјujorku je provela deset godina (1979-1989), gde je otišla da radi kako bi se sklonila od vojnog režima u zemlјi. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, prevođena na brojne svetske jezike, danas živi, radi i neumorno piše u Buenos Ajresu. Ponekad klasifikovana kao predstavnica latinoameričkog posbooma, u kome je zapaženo veće učešće ženskih autorki, među kojima je najpoznatija IsabelAlјende, sama Valensuela se ograđuje od sentimentalnog romana  i magičnog realizma karakterističnog za mnoge književnice te generacije. Valensuela piše političku književnost, u najširem smislu te reči, i bavi se u svojim autopoetičkim esejima prevashodno konceptima ženskog pisma i pisanja telom. Od velikana latinoameričke književnosti, stilski joj je vrlo blizak Hulio Kortasar: njena je proza duhovita, razigrana, eksperimentalna, istovremeno zabavna i vrlo kritična u odnosu na društvenu i političku stvarnost.

Važnija dela: Ovde se dešavaju čudne stvari (Aquí pasan cosas raras, 1975, priče), Kao u ratu (Comoenlaguerra,1977, roman), Promena oružja (Cambiodearmas, 1982, priče), Roman noar s Argentincima (Novela negra con argentinos, 1990, roman), Simetrije (Simetrías, 1993, priče), Putešestvije (Latravesía, 2001, roman), Opasne reči (Peligrosaspalabras, 2002, eseji), Sutrašnjica (Elmañana, 2010, roman), Sardinijska maska (La máscara sarda, 2012, roman), Dnevnik maski (Diariodemáscaras, 2014, putopis).


SANTJAGO RONKALJOLO (Santiago Roncagliolo, Lima, 1975), peruanski prozni i dramski pisac, scenarista, novinar i prevodilac. Deo detinjstva proveo je u Meksiku, gde je njegova porodica izbegla nakon vojnog udara Moralesa Bermudesa u Peruu. Završio je Lingvistiku i književnost na Katoličkom univerzitetu u Limi. Napisao je scenarija za nekoliko latinoameričkih telenovela. Od 2000. godine živi u Španiji, gde je otišao da bi postao pisac. Širu popularnost stekao je nakon što mu je za roman Crveni april (Abrilrojo) dodelјena prestižna nagrada Alfaguara 2006.

Četiri godine kasnije britanski časopis Granta uvrstio ga je među 22 najbolјa pisca na španskom jeziku mlađa od 35 godina. Autor je, između ostalog, romana Stid (Pudor, 2004), Uspomene jedne dame (Memoriasdeunadama, 2009), Urugvajski lјubavnik (Elamanteuruguayo, 2012), Oskar i žene (Oscarylasmujeres, 2013), Noć užasa (Lanochedelosalfileres, 2016); knjige eseja Jetlag(2005), dramskog dela Tvoji prijatelјi te nikada ne bi povredili (Tusamigosnuncateharíandaño, 1999) i nekoliko knjiga za decu, među kojima je naročito značajna Veliko bekstvo (Elgranescape, 2013).

Dobitnik je više književnih priznanja, među kojima se izdvajaju Nagrada Alfaguara 2006, Nezavisna nagrada za stranu prozu 2011. i Nagrada za dečju književnost Parobrod 2013.

Kolumnista je španskih novina El País i nekoliko latinoameričkih dnevnih listova. Živi u Barseloni.
Na srpski jezik prevedeni su njegovi romani Crveni april (Laguna, 2014) i Stid (Agora, 2017).

Dobro došli!

Lektorat za španski jezik
Odsek za romanistiku Filozofskog fakulteta

 

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu