Početna >

Međunarodna letnja škola latinoameričkih studija


Društvo hispanista ovog leta donosi jedan inovativativan, zanimljiv, aktivistički i akademski projekat. U periodu od 20. do 24. jula će se u Beogradu i Novom Sadu održati prva Međunarodna letnja škola latinoameričkih studija!

Ovaj projekat, pod sloganom Latinska Amerika i izazovi modernog sveta, predstavlja inovativan projekat na našoj teritoriji, koji se odnosi, u svom najširem značenju, na multidisciplinarnu platformu koja će tokom pet dana realizacije pružiti teorijska i praktična znanja na temu latinoameričkih studija. Pomenuta škola ima za cilj da okupi studente, mlade istraživače i stručnjake u oblastima društvenih nauka kao što su: hispanistika, latinoameričke studije, političke nauke, književnost, antropologija, ekonomija, prava, sociologija i filozofija. 

Letnja škola okuplja 25 učesnika iz zemlje i inostranstva. Istraživači, studenti i ljubitelji latinoameričkih studija dolaze iz: Argentine, Brazila, Turske, Poljske, Španije, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Zajedno sa eminentnim stručnjacima iz različitih oblasti koje se bave nekom od tema u vezi sa Latinskom Amerikom, učesnici i predavači će razmenjivati mišljenja, ideje, kao i planove za nove projekte.

Predavači na Letnjoj akademiji su stručnjaci na poljima ekonomije, književnosti, prava, filozofije, međunarodnih odnosa, prevođenja, urbanih politika, migracija. Anhel Esteban del Kampo, Diana Palaversić, Igor Štiks, Dejan Mihailović, Oskar Barbosa Lisano, Dubravka Sužnjević, Ester Susana Borgareljo, Karlos Huares Senteno, Iva Čukić, Kataržina Dembić, Miša Đurković, Višeslav Simić dolaze  iz Argentine, Meksika, Kostarike, Poljske, Australije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Španije. Kao specijalni gost će nam se pridružiti Orasio Čeruti-Guldberg, cenjeni meksički filozof.

Škola, u trajanju od 5 dana, obuhvata niz predavanja, radionica, seminara, debata i kultnurnog programa. Iako je veći deo programa zatvorenog tipa i namenjen učesnicima Škole, bitno je istaći da je kulturni program otvoren za javnost i obuhvata: uvodno predavanje Dejana Mihailovića na temu slogana projekta: Latinska Amerika i izazovi modernog sveta, 20. jula u 19h u Institutu Servantes (Čika Ljubina 19, Beograd). Potom, 21. jula u KC Gradu (Braće Krsmanović 4, Beograd) biće predstavljena promocija prvog prevoda na srpski knjige meksičkog filozofa Leopolda See Otkriće i identitet Latinske Amerike. Novosadski pogram 22. jula u 19h će obogatiti Školu za razgovor o knjizi i filmskom ciklusu Zakopano ogledalo Karlosa Fuentesa na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Poslednji dan Škole, 24. jul, biće zaokružen tribinom na temu odnosa Latinske Amerike i Evrope, u Institutu Servantes, sa početkom u 19h. Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i upotpune kulturni program namenjem širenjem znanja i lepota Latinske Amerike.

 

 

 

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu