Početna >

UPIS NA KURSEVE KINESKOG JEZIKA I KULTURE

Sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo sve zainteresovane da će od 17. oktobra 2016. godine na Filozofskom fakultetu početi fakultativni kursevi kineskog jezika i promotivni kursevi kineskih kulturnih aktivnosti.
Kurseve će držati profesori koji su izvorni govornici.

Na kurseve se možete prijaviti slanjem popunjenog obrasca prijave do 16. oktobra na adresu konfucijev.institut@ff.uns.ac.rs.

Obrazac prijave možete preuzeti OVDE. Obrazac za kurseve jezika i kulturnih aktivnosti je isti.
Cenovnik kurseva možete pogledati OVDE.

Za sve dodatne informacije obratite se na konfucijev.institut@ff.uns.ac.rs

                                                                                                                                        Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu


Kursevi Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu

Na osnovu potreba i interesovanja studenata i svih zainteresovanih sugrađana, Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu organizuje kurseve kineskog jezika različitih nivoa od A1 do B2, ali i promotivne kurseve kulturnih aktivnosti: časove kineske kaligrafije, kineskog slikarstva, umetnosti rezanja papira, kineske kulture čaja, kineskih čvorova, taičija, kineskog pleas i kineske pop i druge muzike.
Upis se organizuje dva puta godišnje, u prolećnom i jesenjem semestru, a nastavu drže izvorni govornici – kineski lektori.
Nastava se izvodi u malim grupama, a održava se radnim danima u poslepodnevnim i večernjim terminima.
Kursevi kineskog jezika se održavaju dva puta nedeljno po dva časa (jedan čas traje 45 minuta) u trajanju od dvanaest nedelja.
Po završenim kursevima jezika, polaznici polažu ispit i dobijaju sertifikat Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu.

KURSEVI KINESKOG JEZIKA

Početni kineski A1:

Polaznici ovog kursa, po završenom programu, mogu da razumeju i da se služe jednostavnim konstrukcijama, savladaju vokabular od oko 150 reči potrebnih da bi se položio prvi nivo HSK ispita, a koje polaznicima omogućavaju da kažu osnovne stvari o sebi.

Početni kineski A2:

Po završenom programu ovog kursa polaznici mogu da vode jednostavniju komunikaciju na kineskom jeziku, da vladaju sa oko 300 reči, potrebnih za polaganje drugog nivoa HSK ispita.

Početni kineski B1:

Na ovom nivou, polaznici će naučiti da se služe sa oko 600 reči potrebnih za osnovnu komunikaciju u Kini i biće u mogućnosti da polažu ispit HSK3.

Početni kineski B2:

Na ovom nivou polaznici vladaju sa oko 1200 reči i mogu da komuniciraju na kineskom jeziku o većem broju tema i u mogućnosti su da polažu ispit HSK 4.

KURSEVI KULTURNIH AKTIVNOSTI

Umetnost rezanja papira
(1 školski čas nedeljno u trajanju od 10 nedelja):

Ovaj kurs polaznicima nudi upoznavanje sa umetnošću rezanja papira, njenim značajem u kineskoj kulturi, učenje jednostavnijih formi rezanja papira i pravljenja dekoracija u obliku kineskih karaktera za sreću, kineskog zodijaka i slično.

Kineska kaligrafija
(1 školski čas nedeljno u trajanju od 10 nedelja):

Na ovom kursu polaznici će se upoznati sa kineskom kaligrafijom, karakteristikama Kaishu ispisa, kopiraće jednostavna kaligrafska dela i savladavati osnove Kaishu ispisa.

Kultura čaja
(2 školska časa u bloku nedeljno u trajanju od 10 nedelja):

Polaznici ovog kurse će se upoznati sa osnovama razvoja kulture čaja u Kini, njenim širenjem u svetu, vrstama čajeva i priborom za čaj, načinima priprema različitih vrsta čajeva i biće u mogićnosti da savladaju osnove pripreme i služenja oolong čaja u Yixing čajniku.

Kinesko slikarstvo
(1 školski čas nedeljno u trajanju od 10 nedelja):

Polaznici ovog kursa će se upoznati sa osnovnim elementima kineskog slikarstva i njegovim karakteristikama, naučiće da pravilno koriste četkice i osnovne tehnike slikanja najčešćih motiva „ptice i cveće“ (huaniao) i pejzaži (shanshui).

Umetnost kineskih čvorova
(1 školski čas nedeljno u trajanju od 10 nedelja):

Na ovom kursu polaznici će se upoznati sa poreklom i istorijom razvoja umetnosti kineskih čvorova, njenim značajem u kineskoj kulturi, biće u mogućnosti da savladaju osnove veza kineskog čvora i prave jednostavnije čvorove kao što su kod narukvica, minđuša i drugih ukrasa.

Kineski ples
(2 školska časa u bloku jednom nedeljno u trajanju od 10 nedelja):

U Kini ima 56 etničkih grupa, i svaka manjina ima svoj foklor, koji odražava drugu kulturu i život ovih naroda. Na ovom kursu će polaznici imati priliku da se upoznaju sa različitim plesovima: plesom sa lepezom Han narodnosti, tradicionalnim plesom narodnosti Sinđijanga (Sinkijanga), mongolskim tradicionalnim plesom, tibetanskim  ali i mnogim drugim. Muzika, uz koju se plešu ovi plesovi, je različita i svaka  ima svoju osobenost. Pokreti su graciozni i uvode vas u jedan novi i drugačiji svet plesa.
Kineska pop muzika
(1 školski čas nedeljno u trajanju od 10 nedelja):

Na ovom kursu su pažljivo odabrane pesme pop muzike, ali i neke tradicionalne i klasične. Teme pesama su različite: ljubav, prijateljstvo, uživanje u prirodi i druge. Ovim kursom je predviđeno da se na zabavan način, kroz muziku, uči kineski jezik, ali i sazna više o kineskoj kulturi i više približi život ovog dalekog naroda.

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu