Početna >

Odsek za slovakistiku organizovao je izlet za sve studente koji uče slovački

 

Odsek za slovakistiku, pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, 24.11. 2016. godine, priredio je izlet studentima našeg Fakulteta koji uče slovački jezik kao drugi slovenski jezik ili kao strani jezik po izboru, kao i studentima slovakistike.

Studenti su najpre posetili Muzej Vojvodine, gde su pogledali izložbu “Iza brda i dolina – 3 veka Slovaka u Vojvodini” i upoznali se sa zanimljivostima o doseljavanju Slovaka na teritoriju Vojvodine, slovačkoj tradiciji, znamenitim Slovacima koji su živeli na ovim prostorima, slovačko-srpskim kulturnim i istorijskim vezama, i bili su u prilici da pogledaju primerke slovačke narodne nošnje. Potom su se zaputili u Bački Petrovac. U malom, ali tradicijom bogatom vojvođanskom selu, studenti Filozofskog fakulteta su se upoznali sa radom Gimnazije "Jan Kolar" sa domom učenika, posetili galeriju "Zuzke Medveđove", Maticu slovačku u Srbiji i Udruženje petrovačkih žena.

Nakon Petrovca, na red je došao Kulpin čijim su glavnim znamenitostima studenti bili impresionirani (dvorcem Dunđerskih).

Za kraj izleta organizovan je ručak u restoranu "Lipa" u Kulpinu.

Galerija

Nemanja Vidić, student

 

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu