Početna > Vesti>

Drugi ciklus filmova na portugalskom jeziku

Svake srede od 6. do 27. maja 2015.
Ulaz je slobodan

 

Drugo izdanje Ciklusa filmova na portugalskom jeziku ove godine obuhvata četiri filma koja će biti prikazana u Novom Sadu i Kragujevcu u toku maja meseca. Ovogodišnji izbor fokusiran je na afričkoj kinematografiji, kao i onoj koja se bavi afričkim temama u širem smislu.

Ciklus simbolično otvara „Ostrvo razdora“ (1995), film sa Zelenortskih ostrva gde se ove godine proslavlja 40. godina nezavisnosti od portugalskih kolonizatora. Reditelj, Liau Lopeš, u ovom filmu baziranom na književnom delu Enrikea Teišejre de Souze, prikazuje transformaciju društva Zelenortskih ostrva tokom šezdesetih godina XX veka. To je period u kom se rađa jedan novi identitet, mešavina starog i novog, spoj afričke i portugalske kulture, senzualnosti i dinamičnosti. Nošen tonovima morne, muzike koju je u svetu proslavila Sezarija Evora, a čiji prepoznatljiv glas odzvanja skoro svakom scenom, ovaj film je osvojio nagradu za najbolju muziku na festivalu FESPACO (1997).
Titlovi na engleskom jeziku. Sreda, 6 maj, u 20h, Filozofski fakultet

Drugi i možda najpoznatiji film iz ciklusa je „Tabu“ (2012), reditelja Migela Gomeša koji je osvojio preko 20 nagrada i priznanja, među koima se ističu FIPRESCI nagrada kritike i Alfred Bauer nagrada za inovaciju na 62. Berlinalu. Film je sniman u crno-beloj tehnici i otkriva priču o ljubavi i zločinu proživljenim u svetu Afrike iz avanturističkog filma, koja takođe pripoveda o početku kraja portugalske imperije na afričkom kontinentu.
Titlovi na srpskom jeziku. Sreda, 13. maj, u 19h, Kulturni centar Novog Sada

Treći film na programu je „Veliki Kilapi“ (2102) u režiji Zeze Gamboe, jedan od velikih uspeha angolanskog filma. Vremenski smeštena pred kraj kolonijalnog perioda portugalske imperije i slobodno inspirisana stvarnim činjenicama, „Veliki Kilapi“ je priča o Žoaozinju, dobrodušnom prevarantu iz Angole. Sticajem okolnosti, Žoaozinjo postaje politički nepodoban i subverzivan po portugalski kolonijalni režim i ova priča, bazirana na istinitim likovima i događajima, poprima neočekivan obrt. Flim je osvojio nagrade Coimbra Caminhos do Cinema Português (2014) i Festin Lisboa Film festival (2013).
Titlovi na srpskom jeziku. Sreda, 20. maj, u 20h, Filozofski fakultet

Ciklus će zatvoriti dokumentarni film „Bab Sebta“ (2009), portugalskog rediteljskog dvojca Frederika Loba i Pedra Pinje. Potresna i aktuelna tema koja se rasipa u kratkim vestima koje stižu do nas u Evropi: problem imigracije sa afričkog na evropski kontinent. Flim je istovremeno i prikaz brutalnosti i paradoksa situacije u kojoj se ljudske sudbine posmatraju sa ekrana ili bioskopskog platna. Jedan takav primer se čuje u rečenici upućenoj filmskoj ekipi: „Vi dolazite sa kamerom i punog stomaka, u potrazi za znanjem, a ne u potrazi za poslom.“ Poruka koju je ta kamera uspela da prenese ovim ostvarenjem, ne može nas ostaviti ravnodušnim iako smo samo pred bioskopskim platnom.
Titlovi na engleskom jeziku. Sreda, 27. maj, u 20h, Filozofski fakultet

Opis filmova/program

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu