Početna > Vesti>

Mesec frankofonije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu
u organizaciji Odseka za romanistiku


Mart je mesec koji je tradicionalno u celom svetu posvećen frankofoniji. Odsek za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u saradnji sa Francuskim institutom pripremio je niz aktivnosti kojima će se i ove godine na Fakultetu obeležiti mesec frankofonije.

Frankofoni diktat (Dictée francophone)

U utorak, 17. marta na Filozofskom fakultetu se organizuje Frankofoni diktat (Dictée francophone) koji se održava 14. put, a  ove godine u čak pet gradova Srbije istovremeno: u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Čačku. Svi poznavaoci francuskog jezika i pravopisa, od najmlađih do najstarijih, koji vole jezičke finese i suptilnosti francuskog pravopisa i gramatike dobrodošli su na Filozofski fakultet u salu 107, 17. marta u 17h 30, da se kroz igru i zabavu okušaju u (pravo)pisanju.

Kviz znanja o frankofonom svetu

U petak, 20. marta, u 13 časova, u Svečanoj sali Fakulteta (114), studenti Odseka za romanistiku će kroz kviz demonstrirati svoja znanja o frankofonom svetu. Svi zainteresovani su pozvani da bodre naše studente, kao i da sa njima odgovaraju na postavljena pitanja i tako provere svoja znanja. Za pobednike kviza pripremljene su prigodne nagrade.

Filmske projekcije

Za filmske sladokusce koji vole ostvarenja na francuskom pripremljene su projekcije filmova tri dana za redom: 24, 25. i 26. marta. Svi filmovi koji će biti prikazani imaju titlove na engleskom jeziku, te je to idealna prilika da i oni koji ne govore i ne razumeju francuski pogledaju nekoliko odličnih filmova. Sve projekcije su besplatne i održaće se u kino-sali Filozofskog fakulteta sa početkom u 18 časova. Za 24. mart pripremili smo komediju „9 meseci strogog zatvora“ (9 mois ferme) iz 2013. godine u režiji Albera Dipontela (Albert Dupontel). Ljubitelji drame će 25. marta moći da uživaju u filmu „38 svedoka“ (38 témoins) iz 2012. godine u režiji Lika Delvoa (Lucas Delvaux). I za kraj, 26. marta biće prikazan klasik iz 1942. godine „Ubica stanuje na broju 21“ (L’assassin habite au 21). Ovaj kriminalistički film režirao je Anri-Žorž Kluzo (Henri-Georges Clouzot).

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu