Početna > Vesti>

"Mostovi medijskog obrazovanja" sedmi put održani na Filozofskom fakultetu

Tradicionalna, sedma po redu, Međunarodna naučna konferencija "Mostovi medijskog obrazovanja" održana je proteklog vikenda na Filozofskom fakultetu u organizaciji Odseka za medijske studije, koji je istovremeno obeležio i 11 godina postojanja. "Mostovi" su tokom  dva radna dana obuhvatili dve podkonferencije, "Digitalne medijske tehnologije i društveno obrazovne promene" i "Mediji, religija i tranziciona pravda na Zapadnom Balkanu: komparativna analiza medija".

Pozdravni govor na engleskom jeziku održala je dekanica Filozofskog fakulteta, dr Ivana Živančević Sekeruš, koja je Odseku za medijske studije, kao najmlađoj katedri na ovom fakultetu, čestitala jubilej, a učesnicima naučnih konferencija iz čitavog regiona i Evrope poželela dobrodošlicu. Dekanicin govor u celini možete da pogledate ovde.

Šefica Odseka za medijske studije, dr Dubravka Valić Nedeljković, je potom istakla da Odsek za medijske studije nastoji da pokaže studentima, gostima, prijateljima i predavačima koliko je odgovorio na dve misije Filozofskog fakulteta.

- Prva misija je obrazovna, u okviru koje našim studentima dajemo neophodno znanje kako bi spremni ušli u svet novinarstva. Drugi zadatak koji nam je postavljen je nauka. Mi se trudimo da u nauci postignemo što više možemo i da razmenimo naučna istraživanja, iskustva i nove trendove u istraživanjima sa kolegama i koleginicama sa univerziteta iz regiona, iz zemalja našeg najbližeg susedstva, a ove godine ćemo po prvi put imati goste i iz Turske - rekla je dr Valić.

Nakon kraće prezentacije rada i dotignuća Odseka za medijske studije, uručene su i nagrade najboljim studentima u nastavi tokom protekle akademske godine. Nagrađeni su Dejan Đolović i Stevan Bokan (TV), Teodora Ćurčić i Dunja Funduk (štampa), Jelena Karlica i Nikola Učur (radio) i Silvia Fazekaš (internet). Student master studija Komunikologije Stefan Janjić dobio je nagradu Senata Univerziteta za najboljeg studenta Filozofskog fakulteta i nagradu Filozofskog fakulteta za najboljeg studenta Odseka za medijske studije.

Nakon prve plenarne sesije, na kojoj su izlagali Vjekoslav Perica sa Univerziteta u Rijeci, Vladislava Gordić Petković sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Nikola Knežević iz Centar za istraživanje religije, politike i društva, promovisana je knjige “Mreže medijske stvarnosti” autorki Milice Andevski i Jasmine Arsenijević. Do kraja dana na programu su još bili i radionica o plagijarizmu profesorke Univerziteta u Zagrebu Viktorije Car, kao i atraktivna promocija knjige “Smijeh slobode – uvod u Feral Tribune“ na kojoj će gostovati autor, hrvatski novinar Boris Pavlić, njegov ugledni kolega Drago Hedl i moderator Dinko Gruhonjić.

“Mostovi medijskog obrazovanja” u organizaciji Odseka za medijske studije su ove godine okupili učesnike iz  Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Turske, Holandije i Srbije. Cilj ove sve značajnije međunarodne naučne konferencije je da okupi naučne i medijske poslenike, kao i druge stručnjake iz različitih akademskih disciplina, oblasti i interesovanja, kako bi razmenili ideje i utvrdili veze između tranzicione pravde, medija i religije.

3

4
autorka slika Isidora Marković

 

   

       

 


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu