Početna > Vesti>

PROFESORKA KRISTINA BRAVO ROSAS IZ MADRIDA ODRŽALA
PREDAVANJE NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

 

Prof. dr Kristine Bravo Rosas sa Univerziteta Komplutense u Madridu „Savremena španska i hispanoamerička književnost“ održala je predavanje 11. maja 2015.  na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu u punoj kino-sali fakulteta.

Njena predavanja su popularna ne samo u Španiji, već i u zemljama širom Evrope i Latinske Amerike, a danas smo prvi put imali priliku da je čujemo u Srbiji. Ona je istakla da je, zahvaljujući ovom gostovanju u našoj zemlji, promenila stav o različitosti između Srbije i Španije:

Pre nego što sam stigla očekivala sam nešto drugačije, međutim, sada kada sam ovde, shvatam da se ni Srbija ni njeni gradovi ne razlikuju mnogo od moje zemlje – rekla je prof. Bravo ocenjujući da je to posledica sveopšte globalizacija.

Govoreći o stvaralaštvu španskih autora pesničkih, proznih i dramskih dela, profesorka Bravo osvrnula se na kulturno-istorijski i politički uticaj na špansku i hispanoameričku književnost od osamdesetih godina 20. veka do danas, kao i na epohe i pravce koji su se smenjivali u književnosti na španskom jeziku u tom periodu. Među piscima, pesnicima i novinarima, čiji je rad posebno istakla, nalaze se Enrike Vila-Matas, Havijer Serkas, Eduardo Galeano, Roberto Bolanjo.

Profesorka Bravo je naglasila da hipertekstualnost, koja je sve više zastupljena u svetu, ima za posledicu gubljenje umetničkog i književnog izražavanja, a da je žargonski jezik sve više dominantan,  a takođe je govorila o kulturi i mentalitetu Španaca.
Kristina Bravo Rosas doktorirala je Hispansku filologiju na Univerzitetu Komplutense u Madridu na kojem trenutno predaje u zvanju redovne profesorke. Svrstava se u red najvećih stručnjaka za špansku književnost i hispansko pozorište o čemu govori i nagrada za izuzetnu doktorsku tezu koju je dobila 2001. godine. Jedan od njenih najbitnijih projekata nosi naziv Katalog audiovizuelnih medija za nastavu na predmetima posvećenim prozi i pozorištu. Takođe je i autorka više knjiga i članaka o strahu u pripovedačkoj prozi.

Ovo predavanje, održano u organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Ambasade Kraljevine Španije u Beogradu, čiji je domaćin bio Odsek za romanistiku Fakulteta, posetioci su imali priliku da slušaju na španskom jeziku uz izvrstan simultani prevod Bojane Kovačević Petrović.
     

 

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu