Početna > Vesti>

Troje studenata Filozofskog fakulteta dobilo
„Brankovu nagradu“ Matice srpske

Uručene Brankove nagrade Matice srpske

Tradicionalno priznanje "Brankova nagrada" Matice srpske, koju naša najstarija kulturna i naučna institucija dodeljuje studentima filozofskih i filoloških fakulteta za najbolje radove iz domena književnih izučavanja, svečano je danas uručena dobitnicima za prošlu školsku godinu.

Žiri za dodelu tog značajnog priznanja, čiji je predsednik prof. dr Gorana Raičević, posle pregledanih 17 pristiglih radova studenata, jednoglasno je odlučio da prvu nagradu dodeli Ivanu Šterlemanu sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu za master rad "Danilo Kiš i francuski novi roman".

"Vrednost rada je verovatno u samom naslovu jer niko se nije bavio tom temom, tako da se u radu ne pozivam na naše autore. Takođe mislim da ja rad originalan zbog svoje forme", rekao je Ivan Šterleman nakon uručenja nagrade. 

RTV (Aleksandar Korom)

Dve druge Brankove nagrade pripale su Snežani Savkić, studentkinji novosadskog Filozofskog fakulteta i Neveni Stanisavljević, koja studira na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Tri treće nagrade dodeljene su Jovani Radaković i Nadi Krstić sa filozofskog fakulteta u Beogradu i Rafalu Šukovskom, studentu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Profesorka Dragana Vukićević sa Filološkog fakulteta u Beogradu ocenila je da ovo potrvrđuje da najbolji ne pišu da bi dobili bodove i da bi prešli iz jedne godine u drugu.

"Oni pišu zato što ih određene teme zanimaju i što poseduju novu vrstu čitalačkog senzibiliteta", rekla je dr Vukićević.

Matica srpska ustanovila je "Brankovu nagradu" 1948. godine, povodom 100. godišnjice smrti pesnika Branka Radičevića, namenivši to priznanje studentima za najbolji rad, pisan na srpskom jeziku ili preveden na srpski, iz domena književnih izučavanja.

U konkurenciji za tu nagradu mogu da budu seminarski i diplomski radovi nastali tokom redovnih studija, kao i master radovi pisani na srpskom jeziku ili prevedeni na srpski.

Predmeti tih radova mogu da budu iz istorije srpske književnosti i iz drugih literatura u svetu, iz savremene srpske i svetske književnosti kao i iz kruga teorijskih pitanja literature.

(Preuzeto sa sajta RTV)

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu