Početna > Vesti>

Prof. dr Aleksander Urkom sa Fakulteta Etveš Lorand
gostovao je na Filozofskom fakultetu

 

         U sredu, 6. maja ove godine na Filozofskom fakultetu je gostovao prof. dr Aleksander Urkom, profesor budimpeštanskog Odseka za slavistiku Fakulteta Etveš Lorand (Eötvös Lóránd Tudományegyetem).

On je bio gostujući predavač u okviru programa Kontakt zona koju svakog meseca organizuje Odsek za mađarski jezik i književnost.

         Profesora Urkoma je najpre pozdravila i poželela mu dobrodošlicu dekanica Filozofskog fakulteta, prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, a zatim i šefica Odseka za mađarski jezik i književnost, prof. dr Eržebet Čanji, a potom je profesor Urkom je održao izuzetno zanimljivo predavanje pod nazivom Identitet tokom savladavanja stranih jezika (Identitásészlelés az idegen nyelvek elsajátítása során) pred brojnom publikom. Pošto je profesor poreklom iz Pančeva, ovoj problematici je pristupio iz srpskog i mađarskog ugla. On se 1992. godine preselio u Mađarsku i shvatio je da život u inostranstvu svakog navodi da postavi sledeća pitanja: gde pripadam, šta je moja prošlost, budućnost i sadašnjost.

         Rasprostranjeno je gledište da karakteristike našeg identiteta određuje naša okolina. Detaljnije istraživanje je otkrilo da je sam pojedinac u najvećoj meri odgovoran za formiranje svoje ličnosti, jer svaka osoba pojedinačno odlučuje kojoj zajednici želi da pripada.

Interesantno je zapaziti da se u zatvorenim društvima nudi samo jedan model, bez mogućih alternativa. Lingvisti istražuju identitet jezika, ali je mnogo interesantnije pitanje uloge jezika prilikom izgradnje identiteta. Tokom savladavanja jezika pojedinac preuzima određene komponente koje zatim ugrađuje u svoj identitet. Kod doseljenika zapažamo da preuzimaju identitet nove domovine jer im se tamo nudi bolji život. Živeći u drugoj zemlji i učeći jezik te druge kulture pojedinac može svojevoljno da odluči koje komponente će preuzeti i na koji će način obogatiti svoj identitet. Na taj način je pojedinac sam odgovoran za formiranje svog identiteta, zaključio je dr Urkom.

   

       

 


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu