Početna > Vesti>

On the Record i tribina za kraj svečanosti

Završni deo programa obeležavanja decenije Odseka za medijske studije i 60 godina Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pripao je Trećem međunarodnom festivalu kratkih radijskih i TV formi studenata novinarstva „On the Records“. Nakon toga, u SKC „Fabrika“ je održana i novinarka tribina na kojoj su učesnici iz lokalne medijske sfere govorili o aktuelnostima vezanim za izveštavanje o poplavama, kao i postojanju cenzure i autocenzure kod novinara u Srbiji danas.

 

Festival „On the Record“ tradicionalno okuplja studente novinarstva iz čitavog regiona, koji se svojim prilozima takmiče za nagrade u dve odvojene sekcije. Ovogodišnji žiri, u sastavu – novinarka HRT iz Zagreba Petra Mlačić, novinar TV „Telma“ iz Skoplja Jordan Dukov i novinar TV N1 Miodrag Sovilj, imao je zadatak da nakon projekcija u Kino sali fakulteta izabere najbolje od 25 televizijskih i 10 radijskih priloga sa pet univerziteta u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Na kraju su prvu nagradu u kategoriji TV priloga dobile Iva Jurčić i Matea Ribarević sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, za prikaz osoba sa invaliditetom koje upražnjavaju ples. Za najbolji radijski paket proglašena je priča o programu za slepe beogradskog Radija 202, autorki Milice Đilas i Teodore Vasiljević sa Odseka za medijske studije.

 

Novinarska tribina u SKC „Fabrika“ okupila je mlade i uspešne TV novinare iz Novog Sada, voditelje programa „Uzbudilnik“ Daška Milinovića i Mladena Urdarevića, novinara lokalnog ogranka regionalne TV N1 Branislava Šovljanskog, kao i Vladana Jolera iz fondacije „Share“. Akcenat njihove polemike bio je na izveštavanju u kriznim situacijama, konkretno u situaciji u kojoj se našla naša zemlja pogođena poplavama prethodne nedelje. Prema rečima Branislava Šovljanskog, deo izveštaja je bio realan, ali se veliki deo redakcija svesno upustio i u promocije političara u za to potpuno neprikladnoj situaciji. Svi govornici su se složili i da u našoj zemlji postoji visok stepen cenzure novinarskog rada, kao i auticenzure, kao još goreg oblika blokade. Kao savet mladim novinarima, učesnici tribine su poručili da na početku karijere na svaki način treba nastojati da se kaže samo prava i potpuna istina.

 

Nakon oficijalnog dela programa u „Fabrici“, usledila je dodela nagrada pobednicima festivala „On the Record“. U bogatom zabavnom programu na samom kraju, nastupili su hor alumnista i gostiju Odseka za medijske studije, te rok sastavi News (bend Odseka za medijske studije), The Gift i Sailorman and the Aligators.

Foto: Isidora Marković

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu