Početna > Vesti>

Predavanje pisca Ondžakija na Filozofskom fakultetu

Filozofski fakultet u Novom Sadu u saradnji sa Centrom za portugalski jezik – Kamoiš ima zadovoljstvo da vas obavesti da će Ondžaki, jedan od najperspektivnijih mladih pisaca luzofonog govornog područja, održati predavanje pod nazivom

Kratak uvod u angolsku istoriju i književnost

Tom prilikom predstaviće svoje viđenje angolske istorije i književnosti.
Predavanje se održava u petak, 28. oktobra 2011. godine u 12.00 časova u sali 30/1.

ondjaki_s

Ondžakijeva biografija:

Rođen je u Luandi (Angola), a u Lisabonu je završio studije sociologije.

Iako je pre svega poznat kao pesnik i prozni pisac, umetnički put ovog svestranog autora prolazi kroz slikarstvo, pozorište i filmsku umetnost. Godine 2006. zajedno sa Kulianžeom Liberdadeom, režirao je dokumentarni film Oxalá cresçam pitangas – histórias de Luanda (Kad bi rasle pitange – priče iz Luande) o svom rodnom gradu. Prvi put je nagrađen u Angoli za svoju knjigu poezije Actu Sanguíneu (Krvavi čin).

Godine 2007. za knjigu Os da minha rua (Stanari moje ulice), dobio je Veliku nagradu za kratku priču Kamilo Kaštelo Branko i Veliku nagradu Portugalskog udruženja autora. Iste godine ušao je u finale za Nagradu Portugal Telecom sa knjigom Bom dia camaradas (Dobar dan, drugovi). Godine 2008. dobija nagradu Grinzane kao najbolji afrički pisac i ulazi među prvih deset za Nagradu Portugal Telecom. Godine 2010. primio je nagradu Nacionalne Fondacije za književnost za decu i mlade, iz Brazila (FNLIJ), i Nagradu Žabuti za knjigu Avó dezanove e o segredo do soviético (Baka devetnaest i tajna Sovjeta) i po treći put se našao u finalnom izboru za Nagradu Portugal Telecom za književnost. Od 2007. živi u Riju de Žaneiru.

Njegove knjige su objavljene u Brazilu, Italiji, Urugvaju, Švajcarskoj, Španiji, Velikoj Britaniji, Kanadi, Meksiku, Argentini, Srbiji, Kubi i Poljskoj.

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu